|

Posjete zoni smrti: Černobil svake godine privlači oko 10.000 turista

Posjete zoni smrti: Černobil svake godine privlači oko 10.000 turista
59
Klix.ba
26.4.2015. u 10:42
32
komentara
59

dijeljenja
1/8 Foto: AFP
2/8 Foto: AFP
3/8 Foto: AFP
4/8 Foto: AFP
5/8 Foto: AFP
6/8 Foto: AFP
7/8 Foto: AFP
8/8 Foto: AFP
Na današnji dan 2016. godine Černobil će obilježiti 30 godina od nuklearne tragedije koja ga je zadesila. Ipak, ovaj prostor takozvane "zabranjene zone", iako odavno pust i kontaminiran, bilježi ogromnu popularnost među turistima.
Nekoliko privatni tour operatera organizuju posjete ukrajinskom gradu Pripjatu, razorenom najgorom nuklearnom katastrofom u historijim, eksplozijom reaktora na elektrani Černobil. Tragovi nekadašnjeg života u gradu blizu nuklearke godišnje privlače oko 10.000 turista.

Zabranjena zona prostire se u radijusu od oko 50 km oko nekadašnje elektrane, a zbog radijacije dozvoljene su samo kratke posjete ovom području, iako neke agencije organizuju i noćenja u kolibama u sigurnoj zoni.

Gosti na više lokacija moraju pokazati dokumente i propusnice, a do Pripjata stižu autobusom. Kad stignu tamo, nije im dozvoljeno bilo šta da dodiruju, jedu ili piju, kao ni da negdje sjednu. Sve predmete koje vide moraju ostaviti na svom mjestu. Po odlasku također prolaze kontrole provjere nivoa radijacije.

Iako se nivo radijacije s godinama smanjuje, ona je još uvijek deset puta veća od normalne, a grad Pripjat, koji se nalazi na samo tri kilometra od nuklearke, do danas je pust. Ipak, ljudi žive na 15 km od zabranjene zone.

Zanimljivo je da su neke vrste ptica savladale problem radijacije, a zabilježen je i porast broja jelena, lisica i vukova.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...