{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježeno 29 godina od nuklearne katastrofe u Černobilu

S
SRNA
26.4.2015. u 17:28
0
16
Obilježeno 29 godina od nuklearne katastrofe u Černobilu
0
Ukrajina danas obilježava 29 godina od najveće civilne nuklearne katastrofe u Černobilu, oko 100 kilometara od Kijeva.
Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko obišao je danas Černobil i odao počast žrtvama.

Porošenko je provjerio kako teku radovi na izgradnji novog sarkofaga za reaktor koji je eksplodirao i kontaminirao veći dio Evrope, Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju.

Zbog greške u rukovanju i nedostataka u bezbjednosnog sistema, reaktor broj četiri nuklearne elektrane u Černobilu, u Ukrajini, eksplodirao je 26. aprila 1986. godine u jedan sat i 23 minuta tokom sigurnosnog ispitivanja.

Buknuli su požari, a nuklearno gorivo gorjelo je duže od deset dana te je oslobodilo radioaktivnost jednaku eksploziji najmanje 200 bombi bačenih na Hirošimu.

U eksploziji nuklearnog reaktora poginula su dva radnika elektrane, a narednih dana od posljedica radijacije još 28 osoba. Vlasti su nekoliko dana prikrivale nesreću.

Posljedice katastrofe do danas nisu precizno izmjerene i prijetnja su okolini, čemu se, prema ocjeni naučnika, ne daje dovoljno pažnje.

Stotine ljudi položilo je cvijeće i upalilo sveijće u podnožju spomenika žrtvama černobilske katastrofe u Savutiču, koji se nalazi na oko 50 kilometara od centrale, a koji je izgrađen za potrebe smještaja evakuisanih stanovnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: