{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porto Montenegro: Mjesto gdje uplovljavaju luksuzne megajahte

A
9.3.2014. u 12:05
0
16
Porto Montenegro: Mjesto gdje uplovljavaju luksuzne megajahte
0
Na jugu Crnu Gore, na obali Jadranskog mora u malom gradu Tivtu nalazi se najveća marina u Evropi, Porto Montenegro. U ovu luku mogu da uplove najveće i najduže jahte svijeta, pa je tako Porto Montenegro i dobio status "najveće" marine u Evropi.
Marina je smještena na mjestu bivšeg austro-ugarskog mornaričko-remontnog zavoda u Tivtu, u zaklonjenom Bokokotorskom zalivu koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Bokokotorski zaliv predstavlja najdublju prirodnu luku u južnoj Evropi, nastavlja se na južni dio Dalmatinske obale i ima direktan pristup Jadranskom moru.

Naselje oko marine i matična luka za jahte sa sjajnom perspektivom su osmišljeni tako da zadovoljavaju sofisticirane potrebe svih jahti, njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom za najveće jahte. Osim marine, dio kompleksa Porto Montenegra čine još i šetalište i stanovi uz obalu, hoteli, kafići i restorani, umjetnička galerija, dnevni spa centar i salon za ljepotu, butici, sadržaji za odmor i rekreaciju uključujući Sportski klub, Yacht klub, Nautički muzej i bazen "Lido Mar" – 64 metara dug bazen i lounge bar, koji je dizajnirao britanski arhitekta Richard Hywel Evans.

Investicija Porto Montenegro, jedna je od najvećih stranih investicija u Crnoj Gori od početka privatizacije. Marina je preliminarno otvorena u junu 2009. godine sa 85 vezova.

"Trenutno, marina ima 250 vezova, a do kraja ljeta imat će još dodatnih 160 vezova. Takođe, za narednu godinu planirano je proširenje za još 60 vezova, pa se može reći da će biti duplirani kapaciteti vezova", kazao je glasnogovornik Porto Montenegra Danilo Kalezić.

Cijena veza na godišnjem nivou dostiže i 165 hiljada euraKada su u pitanju cijene vezova, 162 hiljade eura iznosi cijena veza na godišnjem nivou za jahtu od 125 metara, dok cijena dnevnog veza iznosi od 25 do 880 eura.

"Trenutno je popunjeno oko 92 posto vezova, a tokom sezone su svi kapaciteti popunjeni", kazao je Kalezić. Plovila u marini nose zastave različitih boja. Tako se šetajući pored jahti vijore zastave SAD, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Srbije, Francuske, Italije...

Porto Montenegro nije zapostavio ni "male kupce", koji u luku dolaze kao posjetioci ili kao posada neke od mnogobrojnih usidrenih jahti, pa su otvorene brojne prodavnice sa svim modnim markama i svjetskim brendovima.

Investicija kanadskog milijardera i britanskih bankaraRecept za pravljenje Porto Montenegra bio je jednostavan. Zapuštena vojna luka, začinjena dobrim idejama, inspirisana istorijom, sa dodatkom stranog kapitala. Glavni investitor je kanadski milijarder Piter Mank, a u izgradnji ove luke učesvovali su Jakob i Natanijel Rotšild (čuveni britanski bankari), Bernard Anault (milioner iz Francuske), Šandor Demjan (jedan od najbogatijih ljudi u Mađarskoj) i Entoni Mank.

Rezidencije nazvane po ženskim imenima iz crnogorske istorijeRezidencijalni objekti, kojih ima pet, pravi su ukras kompleksa Porto Montenegro. Objekti nose poznata ženska imena iz istorije Crne Gore. To su Teuta, Zeta, Ozana, Milena i Tara i sadrže više od 3.000 metara kvadratnih poslovnog prostora (41 jedinica) i 130 stambenih jedinica.

Svi stanovi rasprodati su u 2013. godini, a cijena stana kretala se od 5.000 - 7.000 eura po metru kvadratnom.

"Kupci stanova u Porto Montenegro su spoj ex-yu prezimena i velikih bogataša širom svijeta. Tako imamo kupce iz Velike Britanije, Rusije, Austrije, Švajcarske, Nemačke..", kazao je Kalezić, ali nije htio da otkrije identitet kupaca. 

Porto Montenegro je stekao status graničnog prelaza u ljeto 2010. godine, što posjetiocima omogućava da poslove carinjenja obave na što efikasniji način i u što kraćem vremenskom roku. Plovila moraju kupiti dozvolu kako bi plovila vodama Crne Gore. Takođe, ova kompanija promoviše svoje usluge na mnogim sajmovima nautike.

"Sajam nautike, koji počinje 1.maja u Budvi, dio svojih aktivnosti imaće i u Porto Montenegru. Osim toga, Porto Montenegro će se naći na najvećem nautičkom sajmu, u Singapuru. Tamo ćemo ujedno i predstaviti ponudu Crne Gore, koja može zainteresovati strane investitore. Blizina mora i visokih planina, udaljenost juga i sjevera na svega tri sata vožnje, čini Porto Montenegro i Crnu Goru  još privlačnijim za strane turiste", smatra Kalezić.

Princ Albert od Monaka je bio gost Porto MontenegraPrinc Albert od Monaka, u okviru svoje zvanične posjete Crnoj Gori prošle godine, posjetio je i Porto Montenegro i tamo se susreo sa izvršnim direktorom ove kompanije. Još mnogo poznatih imena iz svijeta šou biznisa, politike i sporta posjetilo je najveću marinu u Evropi. Najveća privatna jahta na svijetu, 163 metra duga "Eclipse" ruskog biznismena Romana Abamoviča, bila je na vezu marine Porto Montenegro 2012. godine.

Uloženo 173 miliona, do kraja projekta još pola milijardeDo sada je u cijeli projekat Porto Montenegra uloženo oko 173 miliona eura, a prema projektu, biće uloženo još pola milijarde eura. Prema riječima PR ove kompanije, van sezone na projektima Porto Montenegra je zaposleno nešto manje od 300 ljudi, dok u sezoni na projektu Porto Montenegro radi oko 1000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: