Putovanja
0

Pješački most u Londonu osmišljen kao oaza mira i zelenila

Klix.ba
S obzirom na konstantnu gužvu i ulice prepune automobila i pješaka, centar Londona je prilično haotično mjesto. No, to bi se uskoro trebalo promijeniti.

Naime, predstavljeni su planovi za izgradnju pješačkog mosta koji će biti prava oaza mira uz mnoštvo cvijeća i drveća.

Autor ovog jedinstvenog mosta je Thomas Heatherwick, tvorac Olimpijskog kotla u kojem je prošle godine bila zapaljena olimpijska vatra.

Izgradnja mosta koštat će 70 miliona eura, a bit će to prvi novi prijelaz preko Temze nakon 2002. godine, kada je za saobraćaj otvoren Millenium Bridge.

No, neizvjesno je da li će se moći graditi, jer Heatherwick mora prikupiti novac od privatnih investitora, budući da neće dobiti sredstva iz budžeta. Ukoliko uspije osigurati sredstva, most bi mogao biti sagrađen do 2016. godine.

"Ideja je jednostavna, a to je povezivanje sjevernog i južnog dijela Londona vrtom prepunim cvijeća i drveća", rekao je Heatherwick i dodao da će prelazak preko mosta biti najsporiji način da se dođe od jednog do drugog kraja grada.

"Ljudi će se sigurno zaustavljati da uživaju u cvijeću i posmatraju panoramu grada. Vjerujem da će ovaj most stanovnicima i posjetiocima Londona donijeti spokoj i dašak magije", kaže dizajner.