Putovanja
380

Pogledajte neke od najljepših džamija na svijetu

Klix.ba
Džamije u Maleziji, Maliju, Turskoj, Ujedinjenim Arpaskim Emiratima (UAE) i Singapuru samo su neke od brojnih vjerskih objekata koji oduševljavaju turiste širom svijeta, piše portal Travelpulse.com.

Vodimo vas kroz remek-djela tradicionalne i moderne islamske arhitekture.

Kristalna džamija (Malezija)

Naziv je dobila zato što je u izgradnji ove blistave građevine pored čelika i stakla korišten i kristal. Nalazi se u gradu Kuala Terengganu u Maleziji. Ubraja se u najsavremenije džamije na svijetu, a posjetioci koji prvi put stanu pred ovu džamiju, njen izgled često nazivaju "bajkovitim".

Plava džamija (Turska)

Plava džamija smještena je u Istanbulu, na Bosforu. Njena izgradnja trajala je sedam godina u vrijeme vladavine sultana Ahmeda l, a završena je 1616. godine. Ova impresivna građevina svim posjetiocima i vjernicima nudi specifičan uvid u način života u nekadašnjem Osmanskom carstvu.

Velika džamija Djennea (Mali)

Ova džamija zapravo je napravljena od blata, ali to nimalo ne umanjuje njenu ljepotu i grandioznost. Njena izgradnja dovršena je 1907. godine, a danas se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Velika džamija Sheikh Zayed (UAE)

Velika džamija Sheikh Zayed nalazi se u Abu Dabiju, prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ovo je najveća džamija u Emiratima, a njena površina je približnih dimenzija kao pet fudbalskih terena.

Sultanova džamija (Singapur)

Dovršena je početkom 19. stoljeća i od tada je jedna od najposjećenijih građevina u Singapuru. Njen vanjski izgled i unutrašnjost se nisu promijenili još od otvaranja.