Romantika uz Nieuwe Maas
0

Pogledajte kako izgleda Rotterdam noću

Piše: A. Panjeta
Rotterdam (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Erasmusbrug (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kada čujete podatak da je Rotterdam najveća luka u Evropi i sedma luka po veličini u svijetu, moglo bi vam se učiniti da se u tom gradu nema ništa lijepo za vidjeti. Obilazak Rotterdama, posebno noću, svakako će vas razuvjeriti.

Grad je u pretpraznično i praznično vrijeme dosta živ, ulice su ukrašene i okićene, krošnje u gradskim drvoredima pune su lampica, a okićeni su čak i kranovi u dokovima. Možda najimpozantniji ukras noćnog rotterdama jeste Erasmusbrug, most dug više od 800 metara koji povezuje obale rijeke Nieuwe Maas. Most je završen 1996. godine, otvorila ga je holandska kraljica Beatrix, a s asimetričnim nosačem visokim 139 metara i specifičnim izgledom dobio je nadimak Labud.

Kao i u ostatku Holandije, i ulice Rotterdama noću su žive, šetajući možete naići i na malobrojne aktiviste koji su s nekoliko šatora "okupirali" prostor pored ulaza u jedan od velikih tržnih centara u kojima su zastupljeni brojni brandovi iz kapitalističkog svijeta protiv kojeg se bore. Na prilazu Erasmusbrugu je i "walk of fame", gdje su u betonu otisnuti dlanovi poznatih posjetitelja Rotterdama, od članova "Scorpionsa", preko Johhny Casha, preko Mickey Mousea pa do Dizzy Gillespia i članova dua "Roxette".