Raj na zemlji
47

Pogledajte fotografije 10 najljepših javnih vrtova u Italiji

Klix.ba
Cvjetne oaze odišu mirom i tišinom i odlično su utočište za sve koji se žele odmoriti u prirodi uz mnogo drveća, hlada, vode i zelenila. Italija je prepuna takvih veličanstvenih vrtova, a u nastavku možete pogledati 10 najljepših.

1. Vrt Barberini u zamku Gandolfo u blizini Rima

Papina ljetna palača zamak Gandolfo nedavno je otvoren za ljubitelje vrtova. Vrtovi su smješteni na jugozapadnoj obali jezera Albano na ruševinama antičke rimske vile. Za njih je karakterističan veliki belvedere i savršeno obrezan parter i jedan je od rijetkih vrtova koje možete posjetiti i diviti im se tokom kiše zahvaljujući natkrivenim prolazima.

2. Vila Reale di Marlia u Toskani

Kraljevski vrt Marlia čija je prva vlasnica sestra Napoleona Bonaparte princeza Elisa Baciocchi, nedavno je restauriran. Luksuzna zelena površina posađena u 17. stoljeću proteže se od renesansne vile do jezera. Drveće, žbunje i kamelije krase ovaj vrt, a tu su i zadivljujuće fontane.

3. Zamak Visconti

Ovaj očaravajući zamak iz 14. stoljeća još uvijek je u vlasništvu porodice Visconti. Italijanski parter je živopisan i uredan sa statuama na pijedestalima. Ruže daju boju i raznovrsnost vrtu ljeti, a tu je i dječija kućica za igru.

4. Vila Pergola u Liguriji

Napušten godinama, ovaj vrt je nedavno vraćen u život i sada ima novozasađenu kolekciju biljaka, a vila je pretvorena u luksuzni hotel.

5. San Giuliano na Siciliji

Zemljište od 60 hektara uključuje i 4 hektara vrtova i zemlje na kojoj se uzgajaju hiljade kilograma narandži čiji miris ispunjava zrak. Dizajnerica Oliva di Collobiano stvorila je vrt napravljen od četiri prostorne cjeline razgraničene kamenim zidovima. Postoji arapska bašta s barama i vodenim ljiljanima, tropska bašta s palmama i kaktusima, mediteranska s ružama i stablima grejpa i mirisna bašta s citrusima, gospinom travom i drugim mirisnim biljem. Kasnije je dodat još jedan vrt u kojem su zasađene različite vrste kaktusa.

6. Zamak San Pelagio

Zamak koji datira od prije 300 godina ponovo je otvoren kao prvi privatni muzej letjelica s izloženim letjelicama Da Vincija, braće Wright i Charlesa Lindbergha. U vrtu se nalaze bogata kolekcija čempresa, stabla limete, lavande i jasmina.

7. Otok Garda

Franjo Asiški je u 13. stoljeću napravio isposničku ćeliju na ovom otoku koji se nalazi u istoimenom jezeru, a kasnije je postao važan crkveni centar. Sada je zapravo jedan veliki vrt, tek nedavno otvoren za javnost.

8. Il Negombo u Napulju

Ovaj vrt izgradili su 1946. godine vojvoda Luigi Silvestro Camerini i njegova žena, oboje sakupljači biljaka i ekolozi. U njemu se može vidjeti i kolekcija moderne umjetnosti, uključujući skulpture Arnalda Pomodora i Giuseppea Maraniella. Park sadrži biljke iz Japana, Australije, Brazila i Južne Afrike, a tu je i 12 termalnih bazena.

9. Palača Malingri u Piedmontu

Ovaj vrt sadrži vjetrovite prolaze, panoramske poglede i sjenovite šume. Vlasnici su istaknuti talijanski arhitekt i njegova supruga koji su dodali bogat opus biljaka. Vrt je ograđen kamenim zidovima izvan kojih se nalaze vinogradi.

10. Palača Patrizi

Ovaj zamak iz 16. stoljeća izgrađen je na padinama planine Tolfa, blizu jezera Bracciano. Imanju pripada ogroman prostor, a tu se nalazi i lovačka kuća. Ovo je ujedno i jedan od najljepših ružinih vrtova, na stotine ružičastih ruža pokriva zamak i zidove, a posađene su i u vrtu pored povrća.