{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje izgradnja futurističkog Gazpromovog tornja

22.8.2012. u 20:43
0
5
Počinje izgradnja futurističkog Gazpromovog tornja
0
Počinje izgradnja futurističkog Gazpromovog tornja
Dugo odgađani kontroverzni Gazpromov projekt za izgradnju najvećeg nebodera u Evropi, koji treba biti izgrađen u Sankt Petersburgu u Rusiji, je konačno dobio zeleno svjetlo.
Kompanija koja će graditi neboder je na svojoj internet stranici objavila da su gradske vlasti dale zeleno svjetlo za igradnju centra Lakhta u predgrađu Sankt Petersburga.

Menadžer ovog projekta je obećao da će futuristička struktura, napravljena od stakla i metala, koja će biti visoka preko 500 metara, pružati veliki broj javnih usluga, imat će prodavnice, restorane i kafiće.

Lokalni mediji su već počeli kritikovati odluku da se početak izgradnje odobri brzo i bez javnih debata.

Neboder će biti veći i od projekta o izgradnji zgrade visoke 403 metra u blizini centra grada, čija izgradnja 2010. godine nije odobrena nakon masivne kampanje lokalnih grupa i zvaničnika Ujedinjenih nacija.

Sankt Petersburg, koji danas ima 4,7 miliona stanovnika, je osnovao car Petar Veliki 1703. godine, a vrlo brzo je postao poznat kao ruski prozor ka Evropi, zbog svoje lokacije, ali i prihvatanja zapadnog utjecaja.

UNESCO je 2010. godine zaprijetio da će cijeli centar Sankt Petersburg skinuti sa liste Svjetskog naslijeđa ukoliko u blizini bude izgrađen neboder.

Operator projekta je rekao da će se u tornju nalaziti novo sjedište Gazpromovog naftnog odjela Neft, kao i mnogi drugi uredi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: