Jedinstvena u svijetu
10

Plaža s ljubičastim pijeskom: Ljepota koja privlači ljude skrivena je u Kanadi

DP
Foto:Screenshot
Foto:Screenshot
Možda ovo zvuči kao scena iz neke bajke, ali zapravo postoji, često mijenja nijanse i ne izgleda uvijek isto.

Nevjerojatna plaža na jednom jezeru u Kanadi ima ljubičasti pijesak po kojemu je poznata širom svijeta, piše BBC.

Candice LaFaver je posljednji put 2018. godine uočila ljubičasta zrna pijeska koja se nalaze uz obalu jezera Candle.

Tog juna, ona i njena porodica otišli su se opustiti u vožnji čamcem na ovom jezeru koje se nalazi na sjeveru kanadske provincije Saskatchewan, kada je ona pogledala prema napuštenoj plaži i nije mogla vjerovati u to što je vidjela.

Blizu sjeveroistočne ivice jezera, do kojeg se može doći samo čamcem, Candice je ugledala crtu živopisnog pijeska koji se prostirao obalom, poput trake na vrhu poklona.

"Nisam vidjela tako veliku traku duže vrijeme", kaže Candice, koja inače radi kao menadžerica parka na ovom zakonom zaštićenom predjelu koji obuhvaća 78 kvadratnih kilometara i postao je mjesto rekreacije za mnoge ljubitelje izleta.

"Nekih je godina ne možete vidjeti uopće dok ne dođete na nju. Drugih se godina traka samo pojavi", dodaje ona.

Kako je objasnila, ova traka bila je široka oko 60 cm i prostirala se cijelom dužinom plaže i bila je jedna od najvećih koje je ikada vidjela.

Već 25 godina ova žena živi u malom mjestu ljetovališta Candle Lake i viđala je kako nijansa i dužina obojenog pijeska variraju ovisno o plimi i oseki. Zato je, ovog popodneva, znajući da se sljedeće godine možda neće pojaviti na isti način, iskoristila priliku sa svojom porodicom.

"Izišli smo iz čamca i proveli ovdje cijeli dan. Nisam znala kada ću ponovno moći vidjeti da prizor bude ovakav duž cijele obale", kaže dalje Candice.

Poznat, jednostavno, kao Plaža ljubičastog pijeska, ovaj skriveni prostor zemlje, stekao je reputaciju u Kanadi zbog svojih geoloških karakteristika vrijednih strahopoštovanja. Zrna ovog pijeska mogu se pojaviti u spektru kromatskih boja, od boje lavande i purpurno crvene, pa nekada čak i do ružičaste. Živopisne čestice mogu se pojaviti kao naslikane rukom umjetnika, raštrkane na sve strane po stijenama i isprekidane, ispod vode, u plitkim uvalama jezera.

Želja da osobno vide ovaj prirodni fenomen postala je razlog hodočašća za sve prirodnjake, geološke fanatike i posjetitelje koji dolaze s raznih strana koji tokom cijele godine u nadi da će ugledati ovaj pijesak prije nego što dođe zima i prekrije ga snijeg ili ga ispere plima.

"Ne mislite da je to stvarno", kaže Debbie Hunter (64), stanovnica ovog mjesta.

Ona kaže da je nakon velikih oluja ili snažnih valova, viđala ljubičasti pijesak svuda širom ovog područja koje dijeli granicu s provincijskim šumama. Neki su stanovnici čak rekli kako su vidjeli obojeni pijesak duž obale jezera Torch, manje vode koja se ulijeva u jezero Candle, ali ne u istoj količini i ne tako živopisno.

Što god da je to, Debbie kaže: "Teško je povjerovati u to da postoji ljubičasti pijesak. To je zaista bizarno, stvarno."

Iako zamišljanje ljubičastog pijeska može djelovati kao nešto iz bajke, postoji geološko objašnjenje za to. Sudeći prema Kevinu Ansdellu, profesoru geologije na Sveučilištu u Saskatchewanu, sve plaže duguju svoju boju mineralima, stijenama i školjkama koje sadrže svoje različite čestice pijeska.

"Ako krenete obilaziti plaže širom svijeta, vidjet ćete da postoje razne obale koje imaju različitu boju pijeska. Logično, najčešći je bijeli pijesak koji uglavnom nastaje od brojnih zaobljenih zrna kvarca", kaže Kevin.

Kao drugi najčešći mineral koji se može naći na zemlji, kvarc je razlog zbog kojeg većina plaža ima bijeli pijesak, prema riječima Kevina Andsdella.

Međutim, bijela nije jedina boja koja krasi obale. Island i Havaji, na primjer, imaju cijele kolekcije plaža s crnim pijeskom, koje svoje tamne tonove duguju kamenju od vulkanske lave. Postoje i drugi primjeri toga kako su razni minerali i sedimenti transformirali izgled vode tako da djeluje nadstvarno.

Jezero Peyto u Nacionalnom parku Banff, u Alberti, duguje svoju tirkiznu boju sedimentima ledenjaka koji se zadržavaju u njegovoj vodi; dok je Žuta rijeka u zapadnoj Kini nakupila toliko mulja i sedimenata da zadržava stalnu boju mulja.

Ova neobična pojava u sjevernom Saskatchewanu svoju boju duguje mineralu koji postoji širom svijeta, ali se u velikim količinama javlja duž sjeverne Kanade. Ansdell kaže da je u pitanju mineral koji se zove granat.

Prije više hiljada godina ovaj živopisan i postojan mineral koji se javlja u raznim nijansama, ali najčešće je tamnocrven, otkriven je u stijenama duž kanadskog štita, velikog dijela sjevernoameričkog kontinenta, koji obuhvaća veći dio sjeverne Kanade. Zbog goleme veličine i drevne povijesti ovog pejzaža, resursi koji se nalaze u kanadskom štitu postali su važne komponente nacionalne ekonomije.

Krajem aprila dani postaju duži, temperature su veće i to pomaže jezeru da se otopi, a u lipnju brojne porodice dolaze kako bi ovdje proslavile Dan zahvalnosti. Tada blizu 15.000 posjetitelja bude na obali ovog jezera proslavljajući nacionalni blagdan.

Nebitno koje je doba godine, plaža s ljubičastim pijeskom privlači ljude širom svijeta, a neki od najvećih ljubitelja ovog mjesta i provedu neko vrijeme ovdje.

"Dosta sam proputovala, ali posao me drži ovdje i jako sam zadovoljna time. Candle Lake je prelijepo mjesto za posao i život", kaže Candice LaFaver.