Deset najboljih
16

Pijesak je mekan, a voda je bistra: Zašto je plaža Kailui najbolja u Americi

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
U Kailui je pijesak mekan, voda je bistra i mirna, a pogled je upravo ono što biste očekivali od plaže na Havajima. To su neki od razloga zbog kojih je Oahuov park Kailua odabran kao najbolja američka plaža.

Stephen Leatherman, obalni naučnik i profesor na Međunarodnom univerzitetu u Floridi, od 1991. godine sastavlja popis najboljih plaža pod pseudonimom Dr. Beach.

Leatherman koristi 50 kriterija za ocjenjivanje plaža, a najvažnije kategorije su čistoća vode, sigurnost i upravljanje okolišem na plaži i njenim objektima. Leatherman koristi podatke iz Agencije za zaštitu okoliša SAD-a kako bi ocjenjivao kvalitet plaža.

Plaže na Havajima uvijek su dobro rangirane.

"Lijepa je i plaža Waikiki, u to nema sumnje. Ipak je to svjetski poznata plaža. No, plaža Kailua je mnogo manja i tiša. Mnogo je mirnija. To vam je kao drugi svijet", kazao je Leatherman.

U posljednjih nekoliko godina Leatherman daje dodatne bodove za plaže na kojima je zabranjeno pušenje, a sve plaže u Oahuu su takve. On misli da bi druge plaže trebale slijediti taj primjer.

Osim toga, sve plaže koje imaju praškasti, mekani, bijeli pijesak dobijaju veće ocjene. Oni koji su boravili na plaži Kailua kažu da je boja mora nešto što nikada prije nisu vidjeli, pijesak je mekan, a krajolik prelijep.

"Ljudi se raduju mojim popisima plaža. Vole znati gdje trebaju otići i uvijek imam povratnu informaciju. Mnogi su mi potvrdili da je Kailua pravi dragulj", kazao je Leatherman.

Braden Marquez, koji je odrastao u blizini ove plaže, kaže kako je zabrinut zbog prenapučenosti, ali se nada da će turizam biti budućnost njegovog rodnog grada.

Plaža Kailua je i 1998. godine proglašena najboljom plažom, što je čini dvostrukom pobjednicom.

Na drugom mjestu nalazi se Ocracoke Lifeguarded plaža u Sjevernoj Karolini, a slijedi je Grayton plaža Park na Floridi, Coopers Beach u New Yorku, Duke Kahanamoku Beach na Oahuu; Coast Guard Beach u Massachusettsu, Caladesi Island State Park u Floridi, Hapuna State Beach Park na havajskom Velikom otoku, plaža Coronado u Californiji i Kiawah Beachwalker Park u Južnoj Karolini.