{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet stvari koje trebate uraditi ako propustite let

22.9.2018. u 14:02
52
36
Pet stvari koje trebate uraditi ako propustite let
52
Pet stvari koje trebate uraditi ako propustite let
Ilustracija: Shutterstock
Aerodromi su puni ljudi koji su zakasnili na let te panično traže rješenje da ne bi ostali u stranoj zemlji. Neki zakasne radi saobraćaja, neki prespavaju a neki jednostavno potroše mnogo vremena tražeći mjesto gdje se predaju karte, te avion odleti bez njih.
Svi koji se nalaze u toj situaciji se u prvi momenat osjećaju šokirano, a zatim bespomoćno. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta o tome šta treba uraditi kada izgubimo let.


1. Ne paničiteDa, ovo je osnovno i najsloženije pravilo. Jako je teško ostati miran kada svojom ili tuđom krivicom propustimo let. Ali vikanje i stresiranje oko aviona koji je već otišao ga neće vratiti. Ono što zaista trebate uraditi jeste fokusirati se na to kako najbolje možete riješiti problem u kojem ste se našli. Stoga, smirite se i pokušajte razmišljati hladne glave te će sve vaše moždane ćelije surađivati s vama i brže ćete doći do rješenja.

2. Pitajte zaposlenike šta možete uraditiUkoliko propustite let u 12 sati, otiđite do info-pulta i raspitajte se kada je određen idući let za istu destinaciju. Veoma su česte situacije gdje se karta može zamijeniti za drugu ili gdje jednostavno možete rezervisati prvi idući let i stići na željenu destinaciju na vrijeme.

Međutim, u nižerazrednim avio-kompanijama se često dešava da vam se zaposlenik nasmije u lice kada mu zatražite zamjenu karte. Nemojte da vas ovo dodatno uznemiri.

3. Iskoristite vrijeme koje ste dobili jer ste izgubili letKada se nađete u situaciji u kojoj ste u stranoj državi a idući let je tek dan poslije ili za više od deset sati, pokušajte maksimalno iskoristiti vrijeme koje imate. Ukoliko vaš let ne kreće do sutradan ujutro, pozovite taksi i rezervirajte hotel, te obiđite grad i pokušajte izvući najbolje iz situacije u kojoj ste se našli. Mnogo je bolje vrijeme provesti istraživajući, nego žaleći za nečim što ne možete vratiti.

4. Pronađite Wi-FiPokušajte iskoristiti Wi-Fi da pogledate da li na vašem ili nekom drugom aerodromu ima let koji vam je potreban. Za traženje letova koristite stranicu Skyscanner. Ukoliko nađete let na drugom aerodromu, preko interneta pronađite broj taksija koji će vas prevesti do tamo. Ukoliko pak ne nađete ništa i morate provesti noć u gradu u kojem ste trenutno, pronađite hotel u kojem ćete odsjesti i mjesta na kojima ćete jesti.

5. Učite iz svojih grešakaKada riješite sve probleme koje imate, te se udobno smjestite u avionu, razmislite o tome šta ste sve uradili krivo pa je došlo do gubitka leta. Napišite sebi podsjetnike šta nikako ne smijete uraditi idući put i na šta više trebate obratiti pažnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: