Grad ljubavi
60

Pet savršenih lokacija u Parizu koje biste trebali posjetiti

Klix.ba
Portal Evoke donosi listu pet izuzetno atraktivnih lokacija koje biste trebali posjetiti u Parizu, a koje se izuzetno rijetko nalaze u ponudama turističkih agencija.

Iako je općepoznato da je drugo ime Pariza Grad ljubavi, to ne znači da su solo putnici isključeni iz njegove bogate turističke ponude.

Sa sadašnjom populacijom od preko dva miliona ljudi, grad koji je bio centar nekadašnje ekspanzivne Francuske imperije ima mnoštvo neobičnih ponuda koje nisu na listama glavnih turističkih atrakcija.

Ako ste se zadesili sami u glavnom gradu Francuske, pogriješit ćete ako ne obiđete nekoliko fascinantnih lokacija koje nećete dobiti kao preporuku od turističkih vodiča.

Saint-Chapelle

Ova zapanjujuća crkva je savršeni primjer prave arhitektonske umjetnosti. Posebno će vas u ovoj građevini zapanjiti raznovrsni vitraži kojih ima napretek.

Pariške katakombe

Ova lokacija nastala je iz nužde krajem 18. stoljeća kada su lokalna groblja postala previše natrpana, a leševi koji su se počeli gomilati na ulicama prouzrokovali su infekcije kod lokalnih stanovnika.

Ljudski posmrtni ostaci alternativno su se odlagali u katakombe u razdoblju od 1786. do 1814. godine i kroz historiju su privlačile radoznale posjetitelje, uključujući i Napoleona.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Petite Ceinture

Za mirno šetnju i opuštanje od vrućine pariških vinskih barova, pijaca i galerija, Petite Ceinture je savršen.

Ova napuštena pruga služila je građanima Pariza od 1862. do 1934. godine, prije nego što ju je pregazilo vrijeme.

Sada obrasla drvećem i lozama predstavlja idiličnu lokaciju za romantičnu šetnju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Muzej vampira

U Parizu vam sigurno neće nedostajati grobalja sa zanimljivim historijatom, ali ako vam je morbidna fascinacija opsesija morat ćete posjetiti Muzej vampira.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Le Lutetia

Le Lutetia je jedna od najljepših pariških raskrsnica i jedna od najfrekventnijih lokacija u Gradu ljubavi. Sjedite u baštu nekog od lokalnih barova i posmatranjem La Lutetije osjetite ritam Pariza.