Bogata ponuda
16

Pet mjesta u Turskoj koja biste trebali posjetiti

Klix.ba
Koja je prva stvar na koju pomislite kada neko spomene Tursku? Da li su to šareni baloni iznad jedinstvenih krajolika Kapadokije? Ili je to možda zapanjujuća arhitektura Plave džamije u Istanbulu? Iskustva, prenesena na Interepid Travel, govore da Turska nudi mnogo više od navedenog.

Istanbul i Kapadokija su zapanjujući, ali ova prekrasna mediteranska zemlja ima mnogo više za ponuditi, piše Interepid Travel. Ovo su mjesta koja u Turskoj, pored navedena dva, morate posjetiti.

Pamukale

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pamukale, što u prijevodu znači "pamučni zamak", je mali gradić UNESCO-ove baštine koji vrijedi posjetiti. Ovaj kompleks jedinstvenih mineralnih izvora nalazi se u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora koji stvaraju neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Konya

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Konya je glavni grad istoimene pokrajine, po površini najveće u Turskoj. Prema podacima iz 2010. Konya je sedmi grad u Turskoj po broju stanovnika. Staro latinsko ime za grad je Iconium (starogrč. Ἰκόνιον), koji je, prema Novom zavjetu, posjetio Sv. Pavao. Prema predaji je grčki filozof Platon sahranjen u Iconiumu.

Seldžuk

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Seldžuk je grad na krajnjem zapadu Turske, u južnom dijelu pokrajine Izmir, administrativni centar istoimenog okruga. Prema podacima iz 2008. godine ima blizu 28.000 stanovnika. Nastanjivanje ovog područja otpočelo je još blizu 3.000 godina p.n.e u drevnom Efesu, udaljenom tri kilometra od centra grada. Sam Selčuk najpre je nosio grčko ime Agios Theologos, a kasnije su mu Turci dodijelili naziv Ajasoluk. Današnje ime dobio je po Turcima Seldžucima koji su osvajali ovo područje u 12. vijeku.

Efes

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Efes je antički grad na zapadnoj obali Male Azije, na mjestu gdje je nekad bilo ušće rijeke Kaistros. Sastoji se od niza naselja koja su pratila obalu i povlačila se prema primorju od helenizma do rimskog doba. Drevni Efes je izvanredan primjer rimskog lučkog grada s morskim kanalom i donjom lukom, zbog čega je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. godine.

Kaš

Foto: Turkish Riviera Homes
Foto: Turkish Riviera Homes

Kaš je šarmantno maleno mjesto s mediteranskom atmosferom, smješteno na izduženom poluostrvu Çukurbağ. Udaljeno je samo sedam kilometara od grčkog ostrva Kastelorizzo.