Svjetski urbani vrt
19

Pariz uskoro mijenja svoj izgled: Šta će sve promijeniti i kakav će to imati utjecaj na turiste

DP
Pariz (Foto: Shutterstock)
Pariz (Foto: Shutterstock)
U bliskoj budućnosti obilježja grada poput Eiffelovog tornja i tornja Montparnasse doživjet će ozbiljne preobražaje, dok će krovovi pariskih građevina postati najveći svjetski urbani vrt. To nije sve što se očekuje od izmjena u Parizu.

Posjetitelji Pariza dobit će priliku okupati se u Seini, kao i večerati u ambijentu napuštene stanice podzemne željeznice, a ovo predstavlja tek dio najavljenih projekata revitalizacije grada, povodom održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, čiji će Pariz biti domaćin. Ove izmjene trebale bi označiti novo poglavlje u historiji najpopularnije turističke destinacije na svijetu.

Tokom sljedeće četiri godine, napušteni, neupotrebljavani ili jednostavno zapušteni prostori grada transformirat će se u hotele, muzeje, destinacije za izlaske, sport i uživanje u slobodnom vremenu.

Kampanja pod nazivom Reinventing Paris, koja je započeta 2014. godine, za vrijeme mandata ekološki nastrojene gradonačelnice Anne Hidalgo i njenog zamjenika Jean-Louisa Missika, neke od tada osmišljenih i do sada neostvarenih projekata ustupit će sadašnjim čelnicima grada na realizaciju, a za potrebe priprema grada za sljedeće veliko sportsko takmičenje.

"Umjesto da prodajemo javna dobra ponuđaču koji ponudi više novca, grad je kroz ovaj projekt zauzeo drugačiji pristup, manje kvantitativan, više kvalitativan. Odlučili smo se provesti kurs za najinovativnije i najinteresantnije prijedloge koji će imati ekološki predznak i biti posvećeni općem interesu", rekao je Missika za CNN.

Prijedloge su kreirali multidisciplinirani timovi arhitekata, pejzažista, sociologa, ekonomista, istraživača na području urbane agrikulture, a dobijali su prednost s obzirom na to da se projekt odnosio na oživljavanje prostora mješovite namjene i njihovo pretvaranje u poslovne prostore, hotele, rezidencije, centre za dnevnu njegu, sportske centre, bazene.

"Na tečaju su favorizirani timovi koji su tragali za projektima koji se bore protiv gentrifikacije i promoviraju inkluziju jer su gradovi koji postaju geta za bogataše gradovi koji umiru", pojasnio je Missika.

I dok su neki od ovih projekata pridonijeli da se Pariz uspješno predstavi na konkursu za Ljetne olimpijske igre 2024. godine i pobijedi u utrci, Missika je lično ponosan na kompleks pod nazivom La cite universelle, u 19. pariskom arondismanu, koji je namijenjen ugostiti takmičare Paraolimpijskih igara te je u potpunosti pristupačan za osobe u invalidskim kolicima, kojima je olakšan pristup hotelskim sobama, uredima, teretani, trgovinama, restoranu na krovu.

Plivanje u Sieni

Jedan od najambicioznijih planova tokom mandata ekološki osviještene gradonačelnice Anne Hidalgo bio je da se rijeka Siena očisti do 2024. godine, a kako bi sudionici triatlona svoja plivačka takmičenja izvodili baš u njoj. Prema planu, zaključno s početkom ljetne olimpijade čitav riječni tok bi bio podvrgnut operaciji prečišćavanja vode, vrijednoj preko milijardu eura kako bi se smanjila prisutnost bakterije ešerihija koli, fekalnih tvari i ostalih zagađivača u vodi. Prednost ove operacije ogledala bi se i u tome što bi stanovništvo Pariza dobilo urbanu plažu za kupanje u samom centru grada.

Do sada, grad je već uspješno proveo pilot probu ove ideje o čišćenju toka Siene pretvorivši kanal u 19. arondismanu u kupalište tokom 2017. godine. Tokom 2018. godine gradske vlasti su zabilježile podatak da je 110.000 ljudi plivalo ovim kanalom, stoga bi do 2025. godine, ako se ovaj plan u potpunosti ostvari, duž Siene nikla čak 23 kupališta od kojih bi njih pet bilo u Parizu.

Ozelenjavanje Eiffelovog tornja

Pretvaranje okoline najpoznatijeg tornja na svijetu u nešto što bi trebalo postati "pluća Pariza" projekt je kojim će se grad Pariz predstaviti tokom Olimpijskih igara 2024. godine. Lokalitet koji godišnje posjeti 30 miliona turista, od čega se njih 7 miliona i popne na Eiffelov toranj, trebao bi se transformirati u urbani park, prvenstveno namijenjen porodičnim izletima, a potom i turističkim obilascima.

U te svrhe, planirano je da most Jena, koji povezuje Trocadéro vrtove s Eiffelovim, umjesto da predstavlja prolaz preko Seine za automobile i skutere, postane potpuno pješački most prekriven zelenilom. U perspektivi, ovaj most bi trebao postati promenada za pješake koji bi gazili po travnatom tepihu raspoređenom duž nekoliko staza. Također, okolina užurbanog Trga Trocadéro trebalo bi se pretvoriti u zelenu površinu s amfiteatarskim sjedalima u okviru nje kako bi se omogućio optimalan pogled na Eiffelov toranj.

Metro stanica kao prostor za ručanje

Nekadašnja stanica podzemne željeznice pod nazivom Croix-Rouge u 6. arondismanu, odavno izvan upotrebe i prepuštena propadanju, do 2022. godine postat će nova destinacija za izlaske. Takozvani Le Terminus, od platforme za metro stanicu trebalo bi postati novi gastronomski centar koji će sadržati restorane, kafiće, vinske i koktel barove.

Najveći svjetski vrt na krovu

Pretvaranjem krovnog prostora sajamske dvorane Porte de Versailles veličine dva nogometna igrališta u prostor za proizvodnju voća, povrća i najrazličitijih vrsta biljaka, Pariz bi trebalo postati prijestolnica s najvećim krovnim urbanim vrtom na svijetu.

Očekuje se da ova "farma" proizvede 1000 komada voća i povrća dnevno, kao i da organizira radionice za sve one zainteresirane za urbano farmerstvo.

Transformacija tornja Montparnasse

Usamljeni neboder, vidljiv iz gotovo svakog dijela grada, Montparnasse toranj, jedan je od simbola Pariza koji stanovnici ovog grada mrze. Razlog je modernistička, strogo utilitarna estetika ove građevine koja odudara od romantične arhitekture grada.

Imajući ovo na umu, grupa arhitekata osmislila je preobražaj vanjskog izgleda tornja tako što bi mračna fasada upotrebom transparentnih materijala potpuno posvijetlila i samim tim promijenila i cijeli pejzaž tog dijela grada. Zgrada bi također na krovu imala vrt i plastenik kojim bi se podmirivale potrebe za hranom zaposlenih koji u njoj rade. Uz to, postala bi i energetski učinkoviti toranj, instaliranjem solarnih panela i spremnika za skupljanje kišnice.