Putovanja
22

Oživjele prelijepe plaže u glavnom gradu Somalije

Klix.ba
(Foto: AFP )
Somalija je poznata kao jedna od "najopasnijih zemalja na svijetu". Ova država je često bivala izvor političkih previranja, ali se zanemaruje njena ljepota.

Od pada brutalnog vojnog diktatora Siada Barre 1991. godine, ovu naciju na istoku Afrike su zahvatili građanski sukobi, od napada nemilosrdnih gusara, do političkih sukoba koji su trajali godinama.

Somalija također ima dugu historiju miješanja moćnih subjekata od kolonijalnog italijanskog carstva do podrške SAD-a za invaziju Etiopije na Somaliju 2006. godine, a država se tek nedavno oslobodila terorističke grupe Al-Shabab.

Red i prividni mir tu postoji tek u posljednje dvije godine otkako postoji međunarodno priznata vlada na čelu s predsjednikom Hasaanom Sheikhom Mohammudom. Od tada se situacija doista stabilizirala.

U glavnom gradu Mogadishuu na plaži su većinom muškarci, igraju fudbal, šetaju, dok su žene na plaži rijetkost, a one koje i dođu, sjede obučene na pijesku i čavrljaju. Ako se pogled skrene s plaže prema gradu, uočit će se i ruševine, svjedoci nedavne prošlosti kada su taj grad potresale bombe, granate i ulične borbe.

Na plažama se opet pravi kafa, a po prvi put nakon 20 godina je otvoren i somalijski Nacionalni teatar. U gradovima Hamarweyne i Shangani se nalaze najljepše historijske zgrade, džamije, ali i ostaci najstarije rimokatoličke crkve u Istočnoj Africi.

Nakon 20 godina, koliko je Somalija bila zemlja bez vlade, zemlja u kojoj je bjesnio građanski rat, situacija je stabilna, a građani ove zemlje mogu uživati u slobodi na prelijepim plažama.