Putovanja
56

Ovo su najgora mjesta za godišnji odmor

Klix.ba
Detroit
Detroit
U svakoj zemlji i svakom gradu, bez obzira koliko bili atraktivne turističke destinacije, postoje mjesta na koja ne biste trebali otići, piše Huffington Post.
Stolipinovo, Plovdiv
Stolipinovo, Plovdiv

To su destinacije koje bi trebalo preskočiti iz brojnih razloga, a najčešći je visoka stopa kriminala, siromaštvo, loša higijena...

Stoga, prije nego što isplanirate vaš sljedeći godišnji odmor, pogledajte koja su to mjesta među najozloglašenijima u svijetu.

Stolipinovo je kvart u bugarskom gradu Plovdivu u kojem uglavnom živi romska populacija, Štaviše, to je najgušće naseljeno romsko naselje na Balkanu. Ulice u ovom naselju su zatrpane smećem, a nije rijetkost da vam doleti i komad namještaja sa jednog od prozora.

Glavni grad Kolumbije Bogota je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća bio jedan od najnasilnijih gradova na svijetu. Vlasti su uradile puno na suzbijanju stope kriminaliteta i imale su određenog uspjeha. Međutim, Kolumbija je još uvijek na osmom mjestu svjetske liste po broju ubistava.

Golyanovo je predgrađe glavnog grada Rusije još uvijek zarobljeno u komunističkoj epohi. Iako u Rusiji takvih mjesta ima jako puno, ovdje je to posebno izraženo. Ako se i nađete u ovom dijelu Moskve, dobro pripazite na svoje stvari jer se ovdje svakodnevno desi na desetine pljački.

Camden, New Orleans
Camden, New Orleans

Ulice naselja Ferentri u rumunskom Bukureštu prepune su smeća, pasa lutalica i beskućnika, koje će upropastiti svako putovanje. Iako je Bukurešt poznat kao "mali Pariz", u siromašnom Ferentriju nema pariskog štiha.

Bywater, predgrađa New Orleansa u SAD-u, bilo je izuzetno popularno među turistima dok ga nisu preuzele narkobande, koje sada ovdje caruju. Još jedan kvart New Orleansa je, također, poznat po nasilju i kriminalu. To je Camden. Ovdje je stopa kriminala 560 puta veće od nacionalnog prosjeka, stoga se turistima s razlogom savjetuje da ova naselja izbjegavaju u širokom luku.

Na listi najgorih mjesta za posjetiti je i Cape Town u Južnoafričkoj Republici, odnosno samo jedan njegov dio, a to je Cape Flats. Ovdje su veoma česte pljačke i pucnjave, a stanovnici su uglavnom ljudi koje je Vlada obilježila kao "nebijelce".

Posjeta Detroitu (SAD), gradu motora, će vas izludjeti. Jedan od najstarijih gradova američkog Srednjeg zapada vrvi vozilima i motorima, ali i nasilnicima.

Detroit
Detroit

Siromaštvo, očaj, kriminal, prljavština...Tako se ukratko može opisati naselje Hrebendova u Bratislavi. To je ustvari romski geto otvoren za svakoga, ali s velikim brojem oružanih pljački i pucnjava.