{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovi "lažni" gradovi nastali su samo kako bi privukli turiste

27.10.2015. u 19:53
36
50
Ovi "lažni" gradovi nastali su samo kako bi privukli turiste
36
Las Vegas, Dubai i Cancun neka su od omiljenih destinacija turista širom svijeta, ali prije stotinjak godina nijedan od ovih gradova nije postojao. Naime, još prije izgradnje bili su namijenjeni za privlačenje turista.
Posljednjih mjeseci u domaćim medijima kruži priča o izgradnji turističkog grada u blizini Trnova, vrijednog blizu 4,5 milijardi dolara, međutim, to ne bi bio prvi projekat ovakve vrste u svijetu. Naime, ljudi su još prije 2.000 godina gradili takva mjesta koja turisti posjećuju i danas.

Atlantic City, SAD: Ovaj grad je posljednjih godina doživio pravi preporod zahvaljujući seriji Boardwalk Empire, ali već nekoliko decenija doživljava postepen pad broja posjetitelja. Grad je vrhunac posjećenosti doživio pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su bogati stanovnici New Yorka ovdje provodili svoje godišnje odmore. Atlantic City je nastao 1854. godine, a već 1874. imao je posjećenost od 500.000 turista godišnje.

Las Vegas, SAD: "Grad grijeha" nastao je 1905. godine. Procvat je doživio kada je 24 godine kasnije savezna država Nevada legalizirala kockanje. Od tada, Las Vegas je top destinacija među kockarima širom svijeta. Također, poznat je i po svojim restoranima, hotelima i zabavnim centrima u kojima zabavu pronalaze svi od sedam do 77 godina.

Cancun, Meksiko: Cancun je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu. U samo posljednjih šest mjeseci u njemu su viđene zvijezde kao što su Selena Gomez, Adam Sandler i Seth Rogen. Meksičke vlasti su prije 45 godina uložile veliki novac izgradivši nekoliko skupocjenih hotela, s ciljem stvaranja globalne turističke destinacije. Danas je Cancun, pored Acapulca, najveća turistička atrakcija ove centralnoameričke zemlje.

Grad rijeke Temze, Kina: Grad je dobio ime po Temzi, drugoj najdužoj engleskoj rijeci, i nalazi se oko 30 kilometara udaljen od Šangaja. Izgradnja je koštala 766 miliona dolara, ali od svog nastanka 2006. godine nikada nije postigao neki značajniji uspjeh. Danas uglavnom služi kao pozadina na fotografijama mladih kineskih bračnih parova koji nisu imali dovoljno novca za medeni mjesec u Engleskoj.

Benidorm, Španija: Ovaj grad je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Španiji, ali do 1950-ih bio je samo mladi ribarski grad na zapadu Mediterana. Nakon što je ribarska industrija doživjela pad, španske vlasti odlučile su da ga pretvore u mjesto za odmor. Od tada Benidorm godišnje posjećuju milioni turista, a čak je snimljena i serija koja nosi ime ovog grada.

Baiae, Italija: Ovaj drevni grad je dokaz da je turizam bio bitan i prije 2.000 godina. Naime, Rimljani su ovaj grad izgradili kako bi privukli svoje bogate sugrađane, ali 1500. godine grad je napušten zbog Malarije. Zbog jakih vulkanskih aktivnosti većina grada nestala je pod vodom, ali mnoge ostatke je i dalje moguće posjetiti.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati: Do prije 30 godina na mjestu gdje se sada nalazi grad bila je samo pustinja, ali nakon pronalaska nafte Dubai je doživio jednu od najvećih ekspanzija ikada zabilježenih. Dubai je danas lokacija mnogih arhitektonskih podviga kao što su najviši hotel, najveće vještačko ostrvo, te najveći trgovački centar na svijetu. Ova strategija se isplatila. Naime, od 2013. Dubai je sedmi najposjećeniji grad na planeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: