{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvara se grandiozni hotel Ryugyong u Sjevernoj Koreji

4.11.2012. u 09:16
3
13
Otvara se grandiozni hotel Ryugyong u Sjevernoj Koreji
3
Otvara se grandiozni hotel Ryugyong u Sjevernoj Koreji
Hotel Ryugyong (Foto: AFP)
Hotel u obliku piramide, koji ima 105 spratova, i koji već više od 20 godina dominira krajolikom u Pyongyangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, bi se mogao konačno po prvi put otvoriti za javnost.
Zvaničnici se nadaju da će jedan dio hotela Ryugyong biti otvoren sredinom narednog ljeta, čak 26 godina nakon početka izgradnje. Sa svojih 330 metara hotel je 47. zgrada po visini u svijetu, a peta je po broju spratova.

Reto Wittwer, predsjednik upravnog odbora međunarodnog hotelskog operatera Kempinski AG, je rekao da će se umjesto planiranih 3.000 soba, samo 150 soba na vrhu zgrade koristiti kao hotelski smještaj. Ostatak zgrade će sadržavati prodavnice, kafiće, urede, plesne sale i restorane.

Ova ogromna struktura je dugo vremena bila predmet fascinacije i ismijavanja širom svijeta. Sjeverna Koreja je počela sa izgradnjom hotela 1980.-ih godina, ali su radovi prestali 1990.-ih godina kada je ova zemlja zapala u ekonomsku krizu. Hotel je 2008. godine proglašen najružnijom zgradom u ljudskoj historiji.

Radove je 2009. godine nastavila egipatska kompanija Orascom Telecom i mnogi izvještaji govore da je zgrada konačno spremna za otvaranje za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: