Afrički biser
0

Otrovno i nestvarno lijepo jezero Natron u Tanzaniji dom je flamingosa

I. S.
Jezero Natron (Foto: Shutterstock)
Jezero Natron (Foto: Shutterstock)
Jezero Natron u Tanzaniji privlači pažnju radoznalih putnika zbog svoje crvene boje. Nalazi se na listi najjedinstvenijih mjesta na svijetu. Iako je otrovno za većinu životinja, u njemu su svoj dom pronašle najljepše ptice - flamingosi.

Poznato je da je jezero Natron jedno od najopasnijih mjesta za većinu životinja koje žive na prostoru Afrike. Temperatura jezera može doseći 60 stepeni, a njegova pH vrijednost je 12. Ima žarko crvenu boju. Ljudima se, naravno, preporučuje da ga posmatraju iz sigurne daljine.

Crveni pigment stvaraju halofili, mikroorganizmi koji vole so. Međutim, boja rubova jezera konstantno se mijenja pa jezero može izgledati drugačije. Natron se nalazi u sušnom području u kojem su kiše neredovne, a napaja se iz vrućih izvora. Voda iz jezera se ne ulijeva ni u jednu rijeku ili more. Vulkanski pepeo iz doline Velike pukotine sakuplja se u njegovom slivu, što ga čini lošim područjem za većinu organizama.

Natron, po kojem je jezero i dobilo ime, je mineralna sol koju su drevni Egipćani koristili za postupak mumifikacije. Potapanje u natron može izvući svu vlagu iz mrtvog tijela i sačuvati je od mikroorganizama koji bi se njime hranili. Životinje koje ovdje uginu mogu se s vremenom pretvoriti u kalcificirane "kipove" zbog jedinstvene hemijske građe jezera koja trupove "oblaže" slojevima soli, natrijum karbonatima i natrijum bikarbonatima.

Uprkos tome što sadrži alkalne vode, Natron je mjesto življenja za flamingose i druge močvarne ptice. Endemična vrsta ribe, alkalna tilapija, prilagodila se jezeru i živi uz rubove uvala vrućih izvora.

Na ovom jezeru se izleže čak 75 posto svjetske populacije malih flamingosa (Phoeniconaias minor). Veliki nivo soli osigurava hranu za ove ptice jer se hrane tilapijom i algama. Jezero očarava promatrače ptica jer se velike grupe flamingosa mogu "šepuriti" uokolo, a taj spektakl se naziva "ružičasta parada".