Putovanja
0

Ostrvo North Brother: Jedna od dobro čuvanih tajni New Yorka

Klix.ba
Sablasna ruševna bolnica na njujorškom ostrvu North Brother krije jednu od mrlja na savjesti ovog grada. U ovoj bolnici je žena poznata kao Tifusna Mary prisiljena da živi u izolaciji 30 godina. Stotinjak godina kasnije, fotograf Ian Ference došao je da istraži ovo napušteno i zaboravljeno ostrvo.

Mary Mallon činila se kao zdrava mlada žena kada su joj zdravstveni inspektori zakucali na vrata 1907. godine. Ispostavilo se da je Mallon bila prvi nosilac tifusne groznice u SAD-u te da je izazvala nekoliko epidemija tifusa u New Yorku.

Smatra se da je Mary zarazila 51 osobu, od kojih su tri preminule. Mary nije shvatala kako neko ko nije bolestan može širiti zarazu te je pobjegla. Ubrzo je uhvaćena i prisiljena na život u izolaciji na ostrvu na East Riveru.

Mary je na ostrvo dovedena protiv svoje volje, a nije ni održano nikakvo suđenje, budući da nije prekršila nikakav zakon. Vlada ju je stavila u doživotnu izolaciju.

U bolnici Riverside, gdje je smještena, ljudi su liječeni od malih boginja, gube, veneričnih bolesti, pa do heroinske ovisnosti. Mary je preminula u bolnici, nakon gotovo 30 godina izolacije. Nije znala mnogo o tifusnoj groznici, a niko se nije ni potrudio da joj objasni.

Ostrvo je napušteno još od 1963. godine, ali je na njemu ostalo desetak zgrada u različitim stadijima raspadanja. Danas je to privlačna meta za fotografe poput Iana Ferencea. Od 2008. godine je 17 puta posjetio ostrvo i bolnicu, gdje je napravio više od pet hiljada fotografija.

"Jedinstveno je iskustvo kada izađete iz čamca na obalu ostrva North Brother. To je kao da se vratite pola stoljeća kroz vrijeme. Ne mogu da opišem mirise određenih dijelova ostrva ili hodanje kroz sobu u kojoj su patolozi proučavali Mary, a kasnije i izvršili obdukciju. Pokušavam da komuniciram kroz svoje fotografije, vratim ljude kroz vrijeme i prikažem ovo mjesto sa jedinstvenom historijom", rekao je Ference.