{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alcatraz: Zatvor u kojem su služili gurmanske specijalitete

12.8.2013. u 19:02
0
3
Alcatraz: Zatvor u kojem su služili gurmanske specijalitete
0
Alcatraz: Zatvor u kojem su služili gurmanske specijalitete
Alcatraz (Foto: AFP)
Kako bi se obilježila 50. godišnjica zatvaranja zloglasnog američkog zatvora Alcatraz, objavljen je zatvorski meni. Na listi se nalaze specijaliteti kakvih se ne bi postidio ni neki ekskluzivni francuski restoran.
Prije svog zatvaranja, Alcatraz je bio poznat po tome što je služio najbolju hranu u čitavom američkom zatvorskom sistemu. Svježi sastojci su svakodnevno stizali iz San Francisca kako bi se pripremili gurmanski obroci za neke od najopasnijih američkih kriminalaca i održali ih sretnim te se na taj način izbjegle moguće pobune.

Nekadašnji zatvorenici i danas porede kuhinju u Alcatrazu sa nekim od najboljih porodičnih restorana. U okviru putujuće izložbe fotografija "Alcatraz: The Last Day", Leigha Wienera, fotografa magazina Life, a koja je trenutno postavljena unutar zatvora, jedan hotel iz San Francisca svakodnevno priprema tematski večernji meni po uzoru na onaj u Alcatrazu.Prije 50 godina je Alcatraz bio najsigurniji zatvor u SAD-u i simbol pravde. Nakon zatvaranja je postao turistička atrakcija i set za holivudske filmove.

Milioni turista hrle u ovaj zatvor u zaljevu San Francisco kako bi pogledali ćelije u kojima su boravili najopasniji američki kriminalci poput Ala Caponea, Georgea Machine Gun Kellyja, Jamesa Whiteyja Bulgera i Alvina Creepy Karpisa.

Alcatraz je isprva bio tvrđava, a nakon toga vojna disciplinska kasarna, sve dok ga Zatvorski ured nije preuzeo 1934. godine, kako bi u njega smjestio najopasnije kriminalce.

Američki državni advokat Robert Kennedy 1962. je potpisao odluku o zatvaranju zatvora zbog prevelikih troškova i njegove lokacije u zaljevu. Devet godina kasnije, Alcatraz je postao nacionalni park i jedna od najpopularnijih kalifornijskih turističkih atrakcija, sa 1,5 miliona posjetilaca godišnje.

Pola stoljeća od zatvaranja zatvora, u Alcatrazu je otvorena izložba fotografija Leigha Wienera, koja prikazuje dan njegovog zatvaranja. Negative fotografija otkrio je Wienerov sin Devik, koji je odmah pozvao nadležne vlasti te je ubrzo došlo do izložbe i knjige fotografija. Izložba će biti otvorena tri mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: