Putovanja
16

Osam najstrašnijih hotela za Noć vještica

Klix.ba
U duhu Noći vještica, za mnoge i najstrašnije noći u godini, hotelski pretraživač Trivago.rs pripremio je listu najstrašnijih hotela, koje su obilježile legende iz horor filmova.

1. Villa Saint Antoine (Klison, Francuska)

Dvorci su oduvijek bili predmet mnogih misterija, baš tako ni srednjovekovni zamak Tiffauges nije izuzetak. Upravo ovaj zamak bio je dom ozloglašenog serijskog ubice Gillesa de Raisa, koji je poslužio kao prototip čuvenog lika iz istoimene francuske bajke Plavobradi. Ovaj čovjek ne samo da je zlokobno dozivao demone u zamak, već je i optužen za ubistvo više od stotinu djece, zbog čega je osuđen na smrt 1440. godine.

Zamak Tiffauges često nazivaju i "Zamak od Plavobradog". Villa Saint Antoine, koji se nalazi pokraj dvorca, svojim gostima nudi 43 savremeno opremljene sobe, dok se iz nekih pruža pogled na "ukleti zamak". Hotel posjeduje bazen, restoran i spa koji gostima pruža maksimalnu udobnost.

2. Del Coronado (San Diego, SAD)

Ova grandiozna građevina viktorijanskog stila nalazi se u Južnoj Kaliforniji i osim izuzetno uređenih hotelskih soba, posjetiocima nudi različite sadržaje - prodavnice, restorane, spa centar, tri bazena i još mnogo toga. Ipak, iza sve pomenute elegancije i sjaja skriva se jeziva priča. Daleke 1892. godine, mlada i lepa Kate Morgan prijavila se u hotelskoj sobi broj 3312, neposredno nakon raskida sa mužem. Četiri dana kasnije se je upucala iz pištolja, na plaži, nedaleko od hotela. Kasnije se ispostavilo da je Kate bila trudna i u njenog sobi je pronađena flaša kinina. Urbana legenda sugeriše da je uzimanjem ove supstance Kate željela da se otarasi svog vlastitog djeteta. Od tada je hotelsko osoblje počelo prijavljivati čudne događaje, koji se odvijaju u sobi 3312, a gosti hotela su često primjećivali siluetu žene u haljini, kako po noći luta hodnicima hotela.

3. The Stanley (Кolorado, SAD)

Da li ste gledali kultni horor film Isijavanje (eng. The Shining)? Ako jeste, onda se sigurno sjećate strašne građevine u kojoj se odvija prava drama kućepazitelja Jacka Torrancea i njegove porodice. Baš ta zastrašujuća građevina je Hotel Stanley, koji se nalazi u Estes Parku, u saveznoj državi Kolorado.

Čuveni pisac Steven King boravio je baš u ovom hotelu, gdje je pronašao inspiraciju za svoj roman Isijavanje. Hotel je prvi put otvoren 1909. godine i postao je poznat po svojim legendama o duhovima koji žive u njemu. Gosti hotela su u više navrata prijavljivali nestale stvari, misteriozni zvuk i viđali duhove, koji navodno žive u zidovima zgrade. Stanley Hotel nudi svojim gostima potpuni komfor i pogled na živopisne planine Rocky Mountains. Pored toga gosti mogu uživati u filmu bez prekida, naravno uz umjetničko ostvarenje Stanleyja Kubricka – Isijavanje.

4. The Langham London (London, Velika Britanija)

Langham London Hotel, koji je otvorio svoja vrata 1865. godine, poznat je kao najstariji londonski hoteli iz serije Grand Hotels. Za ovaj hotel se veže legenda da je 1797. godine zgradu naseljavalo sedam duhova. Najstrašnija priča povezana je sa ljekarom koji je ubio svoju ženu i sebe tokom medenog mjeseca, koji su proveli baš u ovom hotelu. Danas gosti mogu, na sopstveni rizik, boraviti u “začaranoj“ sobi broj 333. Ovaj hotel sa pet zvjezdica pravo je oličenje britanskog luksuza. Pri tome gostima nudi zatvoreni bazen, spa centar, kao i prestižni bar i restoran.

5. Casa Wagner (Brašov, Rumunija)

Lista najposjećenijih mesta za Noć vještica svakako ne može proći bez Transilvanije - doma vampira, sudeći po romanu Brama Stokera "Drakula". Roman, koji je napisan 1897. godine, odvija se u blizini grada Brašov u zamku Bran, koji kasnije postaje poznat kao utočišče vampira. Hotel Casa Vagner se nalazi u srcu grada Brašov, na glavnom trgu što omogućava gostima da uživaju u čarima gotičke crkve i mistične planine Tampa. Zgrada hotela, koja je izgrađena daleke 1477. godine, značajna je po preplitanju elementa drevnih i modernih atributa. Baš zato je hotel idealna baza za istraživanje ove historijske gotičke regije.

6. Dr. Holms (Gejlo, Norveška)

Ovaj hotel sa četiri zvjezdice nudi 127 soba različitih kategorija, uz to i spa centar kao i veliki broj odličnih restorana i barova. Hotelski gosti, tokom boravka u hotelu, mogu uživati u kuglanje ili kursu kuhanja. Hotel nudi veličanstven pogled na planinske vrhove u obližnjem skijalištu Gejlo. Uprkos ovom mirnom pejzažu, hotel krije mračnu tajnu. Ne tako davne 1926. godine, za vrijeme medenog mjeseca, mlada žena pronašla je muža u krevetu sa drugom. Nakon misterioznog nestanka i trodnevne potrage, nesretna žena pronađena je kako visi u potkrovlju. Sudeći po legendi, njen duh i dalje živi u sobi broj 320.

7. Relais Castello Bevilacqua (Bevilacqua, Italija)

Ovaj dvorac, koji se nalazi u blizini Verone, odiše historijom i tradicijom dalekog 14. vijeka. Legenda pripovjeda da dvorcem luta duh bivšeg vlasnika Guglielma Bevilackua, koji je nesretno okončao, izgorivši u požaru 1884. godine. Kasnije je dvorac pretvoren u Relais Castello Bevilackua - romantičan i luksuzni hotel sa četiri zvjezdice koji je sačuvao svoj srednjovjekovni šarm.

8. The Lovat Loch Ness (Loch Ness, Velika Britanija)

Čudovište Nessie iz Loch Nessa, jedna je od najpoznatijih britanskih legendi. Ovaj fenomen je prvi put zainteresovao javnost 1922. godine i od tada se glasine o njegovom postojanju ne zaustavljaju. Idealno mjesto za "sastanak" sa ovim neuhvatljivim stvorenjem je Hotel Lovat, koji se nalazi na južnoj obali Loch Nessa u malom selu Fort Augustus. Ova viktorijanska zgrada izgrađena 60-tih godina 19. vijeka u potpunosti je obnovljena 2007. godine. Sve sobe u ovom hotelu nude maksimalnu udobnost svojim gostima, a restoran je poznat po tradicionalnoj škotskoj kuhinji. Krstarenje po Loch Nessu, koji se proteže na 37 km, svakako je nezaboravno iskustvo i jedan od najboljih načina da uživate u zapanjujućim pejzažima, i ko zna, možda čak i vidite zloglasno čudovište Nessie.