Putovanja
141

Oko Central Parka u New Yorku bi mogao biti izgrađen ogromni zid od stakla

Klix.ba
Dizajneri Yitan Sun i Jianshi Wu imaju zanimljiv prijedlog - da se oko Central Parka u New Yorku izgradi zid od stakla visok oko 300 metara, te prateća podzemna struktura na površini od 18 kvadratnih kilometara, prostor koji bi oko 80 puta bio veći od građevine Empire State Building.

"Plan je preokrenuti tradicionalni način i vezu između pejzaža i arhitekture, na način da svako mjesto ima svoju vezu sa prirodom", kažu autori, čiji je projekat osvojio prvo mjesto na godišnjem takmičenju dizajnera eVolo’s.

"Ovaj zid od reflektirajućeg stakla sa svih strana davao bi optičku iluziju beskraja, izvan svih fizičkih ograničenja. U srcu New Yorka, rađa se novi horizont", pojašnjavaju dizajneri.

Central Park je javni park u centru Manhattana u New Yorku, u Sjedinjenim Američkim Državama. Centralni park je najposjećeniji gradski park u Americi, te jedna od glavnih turističkih atrakcija u New Yorku koju godišnje posjeti oko 25 miliona posjetitelja.

Izgradnja Central parka je počela 1859, a završila se 1873. godine. Površina parka je 3,4 kvadratna kilometra, dugačak je 4 km između 59 ulice i 110 ulice, a širok 0,8 km između Pete avenije i Central Park Zapada.

Park je potpuno uređen, iako je veći dio prirodan. Sadrži nekoliko prirodnih jezera (npr. Harlem Meer) i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta (od kojih je jedno plivački bazen tijekom ljeta), zoološki vrt, stakleni vrt, rezervat za životinje, veliku površinu sa drvećem i drugo.