Putovanja
25

Odmor u hladu palmi Tahitija hiljadama kilometara daleko od stvarnosti

Klix.ba
Foto: Matteo Colombo
(Foto: Matteo Colombo)
Prelijepe plaže u uvalama Tahitija su vulkanskog porijekla, a njegovo kristalno plavo more je prava atrakcija za ljubitelje podvodnog svijeta i ronjenja. Možete se okušati i u sakupljanju crnih bisera i priuštiti sebi odmor u hladu palmi, hiljadama kilometara daleko od stvarnosti.

Posebna atrakcija su školjke s crnim biserima koji imaju svjetsku reputaciju, a sakupljanje crnih bisera je posebno organizirano izletima do specijalnih uvala.

Tahiti je inače najveće ostrvo cijelog arhipelaga na kojem se nalazi i glavni grad Francuske Polinezije - Papeete.

Jedan je od najljepših gradova južne polulopte. Kada je riječ o ronjenju i kristalno čistom moru, vidljivost je savršena čak do 40 metara dubine pa je tako moguće vidjeti brojne vrste podvodnog svijeta koje samo tu žive - morske kornjače, šarene tropske ribe, morske pse pa čak i kitove od 15 metara.

Tahićanska tradicionalna muzika i ples, uz spektakularne zalaske sunca, je nešto što se nikada ne zaboravlja.

Tahiti možete upoznati na razne načine, od posjete pijaci u srcu grada koja zauzima posebno važno mjesto, gdje možete kupiti ručno rađene proizvode, vaniliju, ulja, tropsko voće, cvijeće, bisere… do kružnih tura na kojima ćete ostati bez daha ugledavši skrivene vodopade i divni pejzaž obale.