Putovanja
198

Od Pariza do Berlina vozom za osam sati, a od Sarajeva do Sofije za 46

Klix.ba
Turistima na proputovanju kroz Evropu najviše se preporučuje putovanje vozom, zbog isplativosti, udobnosti i brzine. Od Londona do Pariza ćete stići za tek nešto manje od četiri sata, dok u našim krajevima putovanje na istoj udaljenosti može potrajati i do 22 sata.

Peter Kerpedjiev, doktorand sa Univerziteta u Beču, napravio je zanimljivu studiju prikupivši podatke koji daju fascinantan uvid u evropsku mrežu željeznica. Izabrao je 28 evropskih gradova i ilustrovao vrijeme potrebno za stizanje od tačke A do tačke B vozom.

U putovanju vozom najmanje vremena ćete provesti na zapadu kontinenta koji je uvezan brzim vozovima. Takva mreža povezuje London, Pariz i Brisel, piše Washington Post.

Za razliku od zapada, istočni dio Starog kontinenta itekako zaostaje kada je u pitanju razvoj mreže željeznica.

"Poređenja radi, put između Pariza i Berlina traje nešto duže od osam sati, dok put između Sarajeva i Sofije, između kojih je udaljenost ista kao i između prijestolnica Francuske i Njemačke, traje čak gotovo šest puta duže, 46 sati", objašnjava Kerpedjiev.

Beograd je, pak, relativno dobro povezan s ostatkom Evrope, dok je Podgorica praktično odsječena.

Skandinavske zemlje su, uprkos rijetkoj naseljenosti i velikoj udaljenosti između većih gradova, povezane iznenađujuće brzim željezničkim saobraćajem.