Putovanja
8

Od Eiffelovog tornja u Parizu do Akropole u Grčkoj: Najbolje ocijenjene turističke znamenitosti u Evropi

Klix.ba
Crkva Kristova uskrsnuća u Rusiji
Crkva Kristova uskrsnuća u Rusiji
Historija je bila blagonaklona prema Evropi jer ju je blagoslovila s nizom turističkih atrakcija i kulturnih znamenitosti nastalih u rasponu nekoliko stoljeća. Kroz milione online recenzija i ocjena, TripAdvisor je sastavio listu svojih deset najbolje ocijenjenih turističkih znamenitosti u Evropi.

Svako ko posjeti Rim mora vidjeti baziliku Svetog Petra u Vatikanu koja je najvažnija crkva u katoličkom svijetu. Zahvaljujući impresivnom Piazza San Pietrou na kojem je smještena i zapanjujućoj renesansi unutrašnjosti koju su uglavnom dizajnirali Michelangelo i Donato Bromante, baziliku svake godine posjeti više od četiri miliona turista. Korisnici TripAdvisora opisali su da imaju nevjerovatan osjećaj kada se nalaze u njenoj unutrašnjosti te da njen vanjski mozaik i impresivna arhitektura, mame uzdahe turista iz cijelog svijeta.

Džamija i katedrala Córdoba u Španiji ima fascinantnu historiju, a unutrašnjost joj je bogata različitim lukovima i stupovima. Prvobitno nazvana Velika džamija Córdoba, ova sveta islamska zgrada je pretvorena u katoličku katedralu u 13. stoljeću. Danas mnogi turisti dolaze da lutaju među 856 stubova napravljenih od jaspisa, oniksa, mramora i granita. Najpoznatiji od svih su naizmjenično crveni i bijeli lukovi koji su inspirirani onima u kupoli Zlatnoj kupoli u Jeruzalemu.

Crkva Kristova uskrsnuća u Rusiji je spektakularna, višebojna crkva u Sankt Peterburgu koja ima zlatne kupole i zamršene mozaika koji blješte na suncu. Crkva je izglasana za treću top atrakciju u Evropi na listi TripAdvisor. Izgrađena je na mjestu gdje je car Aleksandra II ubijen u martu 1881. godine, sredstvima koje je donirala carska porodica i hiljade privatnih donatora. Njena fantastična arhitektura čini je jednom od glavnih turističkih atrakcija u Sankt Peterburgu.

Impresivna Alhambra u Granadi u Španiji je prvobitno izgrađena u vojne svrhe, ali je služila i za potrebe suda 1492. godine. Kasnije su izgrađene različite strukture, uključujući garnizone, crkvu i franjevački samostan. Tokom 18. i dijelom 19. stoljeća, građevina se našla u lošem stanju, a često je bila i na meti lopova. Dvorac je proglašen nacionalnim spomenikom 1870. godine. Nakon toga je obnovljen i sačuvan sve do danas. Od 1984. godine je pod zaštitom UNESCO-a i i dalje je popularna turistička atrakcija.

Milansku katedralu u Italiji neki posjetitelji TripAdvisora su opisali kao najljepšu crkva na svijetu. "Gotička zgrada", čija je izgradnja trajala skoro šest vijekova je sjedište nadbiskupa Milana, kardinala Angela Scolae.