Putovanja
0

Očaravajući London u novogodišnjem ruhu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Glavni grad Velike Britanije London i ove godine očekuje posjetu miliona turista tokom proslave Božića i Nove godine, a centralni trgovi i ulice grada na Temzi već su okićeni svetiljkama i velikim ukrašenim jelkama i spremni za bujicu turista.

Hiljade ljudi pretpraznični period provode u luna parku "Winter Wonderworld“, koji je postavljan u najvećem londonskom Hyde parku, a trgovci Regent Streeta, Oxford Streeta i Harrodsa su ukrašeni svjetiljakama i prazničnim šarenilom.

Luna park je postavljen i na Leicester Squareu, a simbol trga Piccadelly kip Eros ukrašen je posebnom snježnom kuglom.

Na londonskom trgu Trafalgar i ove godine je postavljena jelka koju je Londonu poklonio glavni grad Norveške Oslo. U znak zahvalnosti za pomoć u Drugom svjetskom ratu, Oslo od 1947. godine tradicionalno poklanja Londonu božićnu jelku, koja se tradicionalno postavlja na tom trgu.

Ekonomski analitičari tvrde da će zbog ekonomskog rasta u Velikoj Britaniji tokom ovogodišnjih praznika biti zabilježen i veći trgovinski promet.

Britanski Centar za istraživanje "Perakende“ je objavio istraživanje u kojem se navodi da se tokom ovogodišnjih praznika očekuje promet od 72,5 milijardi funti. Riječ je o povećanju za dva posto u odnosu na prošlu godinu.