Iz 15. stoljeća
228

Obrušile se zidine džamije u Kotezima, jedne od najstarijih u BiH

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Nebrigom svih nivoa vlasti nastavlja se propadanje jedne od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, one u selu Kotezi u općini Ljubinje. Džamija Muje Kotezlije datira iz 15. stoljeća, odavno je u ruševnom stanju, a posljednja obrušavanja prijete da potpuno nestane.

Kad smo koncem prošlog ljeta prolazili Popovim poljem, zaustavili smo se na njegom zapadnom kraju, u selu Kotezi da posjetimo dvije starice koje čuvaju jednu od najstarijih džamija u našoj zemlji. Starice nismo našli, ali džamiju jesmo i to ruševnom stanju.

"Džamiju je, prema narodnoj predaji, podigao Kotezlija Mujo, najvjerovatnije u drugoj polovici 15. stoljeća. Kaže se da je on, po osvajanju Hercegovih zemalja, od sultana ovlašten, iz poreza erazi-emirije stanovnicima podijeljenih parcela Popova polja ovu džamiju napravio. Džamija je u dimenzijama 7,70x10,10 i imala je četverostrešni pokrov od kamenih ploča, baš kao i njegov produžetak iznad trijema s uobičajenim sofama. I mektepsku je kućicu napravio i jedan majušni, skromni imamski stan", pisao je nekad o ovom objektu publicista Ibrahim Kajan.

Hivzija Hasandedić, najveći hroničar zbivanja tog doba, ali i islamske arhitekture u Hercegovini, za džamiju u Kotezima je napisao da arhitekturom nema slične u našoj zemlji, ali i naveo da je u njoj klanjao 1939. godine Fehim ef. Spaho, tadašnji reisu-l-ulema.

Prošle sedmice naš fotoreporter u Kotezima fotografisao je nova urušavanja ovog vrijednog objekta, kojeg država štiti samo na papiru i tabli koja svjedoči da je ovo nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

U selu osim dvije stalno nastanjen starice neradnim danima bude i "vikendaša", gostiju čiji su korijeni iz Koteza, a današnja adresa po raznim gradovima naše i susjednih država. Jedan od njih nam je pričao kako se ovo urušavanje desilo zadnjih dana, vjerovatno i kao posljedica teških vremenskih prilika, obilnih padavina i jakog vjetra.

Mještani apeluju na nadležne službe da nešto učine, jer ovaj vrijedni historijski objekat treba hitnu sanaciju.