Po National Geographicu
36

Objavljen popis svjetskih destinacija koje oduzimaju dah, među njima i Slovenija

I. B.
Bled i Azores (Foto: Instagram)
Bled i Azores (Foto: Instagram)
Ukoliko planirate novo putovanje, a još uvijek ne znate koja bi destinacija bila idealna da je posjetite, možda vam u tome pomogne popis najboljih svjetskih odredišta po izboru National Geographica. Među 25 lokacija, tu se našla i jedna zemlja iz bivše Jugoslavije.

Na popisu najboljih odredišta za 2023. godinu, National Geographic je izdvojio mjesta koja, kako su istakli, oduzimaju dah.

Bilo da želite iskusiti avanturu, prirodna bogatstva, ili kulturu i historiju nekog mjesta, sigurno je da ćete među njihovim popisom pronaći idealnu lokaciju za sebe. Časopis je rasporedio destinacije u pet kategorija, a zanimljivo je kako je u jednoj uvrštena i zemlja bivše Jugoslavije.

Riječ je o Sloveniji, koja je u ovom slučaju svrstana u kategoriju "prekrasnih, divljih mjesta".

"U Sloveniji, dugogodišnjem lideru u održivom turizmu, uživajte u gastroturističkim biciklističkim rutama, istraživajući bogatstva farmi, vinograda, mjesta gdje se pravi sir i proizvode drugi prehrambeni specijaliteti", naveo je časopis.

Inače, Slovenija je poznata po brojnim prirodnim bogatstvima i atrakcijama, a samo neka od njih su Bledsko jezero, kanjon Vintgar, Postojnska jama, Bohinj, Logarska dolina, Nacionali park Triglav i brojna druga, skrivena mjesta.

Od misterioznih planina na kojima su prekrasna i nepregledna jezera, pa sve do zelenih dolina, poput onih iz filmova, ne govori se uzalud kako će svaki zaljubljenik u prirodu u Sloveniji pronaći mjesto za uživanje.

Preostale kategorije, kao i destinacije koje je National Geographic objavio, možete pogledati u nastavku:

Zajednica: mjesta eco-održivih sredina

Između ostalog u ovoj kategoriji naveli su Karpathos u Grčkoj, opisavši ga kao iznenađujuće, uzvišeno mjesto na otočju Dodekanez, gdje su pothvati predvođeni ženama vodeći u održivom turizmu.

Dalje su tu Milwaukee (Wisconsin), Alberta (Kanada), Laos te Gana.

Priroda: prekrasna, divlja mjesta

U kategoriji gdje je navedena Slovenija, nalaze se i Bocvana, Škotsko gorje, Nacionalni park Big Bend u Teksasu, te portugalski Azores - inače, vulkanski arhipelag prepun prirodnih čuda, poznat po promatranju kitova i termalnim izvorima.

Kultura: mjesta gdje vlada historija i baština

Među mjestima čija je historija doista impresivna, National Geographic naveo je Egipat, među kojima se ističu Tutankamonova grobnica i Avenija sfingi.

Tu je Busan, po veličini drugi grad u Južnoj Koreji, zatim Via Appia u Italiji, Charleston u Južnoj Karolini i Longmen špilje u Kini.

Porodica: nadahnjujuća putovanja za sve uzraste

U popis idealnih porodičnih destinacija, mjesto su našli Švicarska - zemlja čokolade, planinarenja i skijanja, Trinidad i Tobago - gdje je čuveno sklonište kornjača, a zatim i San Francisko, Kolumbija i Manchester

Avantura: adrenalinski izleti na otvorenom

Za ljubitelje avantura, časopis je izdvojio izolirano mjesto Inka Choquequirao u Peruu, Novi Zeland - zemlja koja je izumila bungee jumping, Utah, planinarska sela Bergsteigerdorfer u Austriji te fantastični Nacionalni park Revillagigedo u Meksiku.

Kompletan popis možete pogledati na sljedećem linku.