Ispred Notre Damea
0

Nulta tačka u Parizu: Mjesto neobičnih rituala za posebne želje i sreću

L. K.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
U neposrednoj blizini katedrale Notre Dame u Parizu nalazi se nulta tačka prijestolnice Francuske, odnosno mjesto odakle se mjeri kilometraža prema svakom drugom francuskom gradu. Ovo mjesto svake godine posjeti veliki broj turista kako bi na njemu zaželjeli posebne stvari.

Postoji nekoliko različitih rituala koje turisti obavljaju kada posjećuju ovu lokaciju, a nekoliko najpopularnijih podijeljeno je na stranici Atlas Obscura.

Naprimjer, ako stanete na ovaj znak i okrenete se za 360 stepeni na jednoj nozi - ostvarit će vam se želja koju u tom momentu zamislite. Osim toga, mnogi vjeruju da će zauvijek ostati sa svojim partnerima ako ih poljube stojeći na ovom znaku.
Još jedna popularna tradicija jeste ostavljanje/bacanje novčića na ovaj znak. Posjetitelji vjeruju kako takvo nešto ima isti učinak kao i bacanje novčića u fontanu želja.

Važno je znati: Ukoliko u Pariz odete u zimskom periodu (tačnije, za vrijeme Božića) vrlo je vjerovatno da će na ovom mjestu biti postavljena velika jelka pa samim time znak neće biti vidljiv.