Siguran i uzbudljiv
68

Norvežani uskoro otvaraju prvi podvodni restoran u Evropi

Klix.ba
Foto: Snohetta
Foto: Snohetta
Evropa će uskoro dobiti prvi podvodni restoran koji su dizajnirali Norvežani na najjužnijem dijelu obale ove zemlje, na dubini od pet metara.

Betonska konstrukcija ovog restorana ima panoramski prozor dužine deset metara, a svi debeli zidovi restorana kreirani su da mogu izdržati najgore uslove pod vodom. Očekuje se kako će restoran nazvan "Under" biti spreman primiti prve goste u februaru 2018. godine.

Foto: Snohetta
Foto: Snohetta

Restoran je dizajnirala norveška arhitektonska firma Snohetta koja je poznata po fantastičnim građevinama kao što su Norveška nacionalna dvorana za operu i balet te Biblioteka Alexandria u Egiptu.

Foto: Snohetta
Foto: Snohetta

Kapacitet "Undera" bit će blizu stotinu ljudi, a posjetioci će moći uživati u tri različita dijela restorana. U blizini ulaza i garderobera bit će smješten bar koji će predstavljati prijelaz između obale i okeana. Na prvom nivou ispod vode bit će trpezarija s dva dugačka stola i nekoliko manjih pored velikih akrilnih prozora koji će biti visoki blizu četiri metra.

Foto: Snohetta
Foto: Snohetta

"Jedna od prednosti ove građevine je način na koji povezuje prirodu i zemlju. Na veoma siguran način posjetitelji će se moći spuštati s obale u dubinu mora te pri tome na veoma dramatičan način prolaziti kroz ogromnu betonsku cijev od koje je napravljen restoran", kazao je Rune Grasdal, vodeći arhitekta na ovom projektu.

Foto: Snohetta
Foto: Snohetta

Norveški dizajneri ističu kako im je najvažnije da se ljudi u ovom restoranu osjećaju sigurno i neklaustrofobično. Kako bi postigli ovaj cilj, odlučili su koristiti prirodne materijale kao što je drvo hrast te dobro osvijetliti restoran.