Putovanja
0

Ništa lova, samo limenke: Stigli su u Pariz!

Klix.ba
Sedam dana, 398.157 kilometara i 16.036 potrošenih limenki Red Bulla. Učesnici takmičenja Red Bull Can You Make It? stigli su u Pariz, gdje trenutno proslavljaju uspješno završenu avanturu i razmjenjuju iskustva.

Od ukupno 165 timova njih 157 je stiglo u Grad Svjetlosti u zadanom roku, nakon avanture koja je trajala sedam dana. Nisu imali novac ni mobitele, a kao valutu za plaćanje koristili su isključivo limenke Red Bulla.

Podsjećamo: prije sedam dana, 165 timova krenulo je sa pet startnih tačaka širom Evrope. Među njima su bili i predstavnici BiH – tim Stone Age, kojeg čine tri studenta iz Banje Luke: Novica Laketić, Ognjen Cvijanović i Vukašin Latinović. Oni su završili na 121. mjestu proputovavši kroz dvije zemlje, došavši do jednog check pointa i potrošivši 25 limenki kako bi proputovali 1.442 kilometra. Svakako je teško zamisliti da proputujete toliko kilometara u osam dana, a umjesto novca potrošite 25 limenki za hranu, prevoz i spavanje.

Našem timu to je bilo dovoljno tek za 121. mjesto, dok su pobjednici iz Estonije – tim Feel Alive – proputovali pet zemalja, stigli do 12 check pointa gdje su osvojili 288 limenki Red Bulla, koje su potrošili da preputuju 3.814 kilometara do Pariza. Drugo mjesto zauzeo je tim Wauw iz Belgije, a treće mjesto je pripalo timu Usu iz SAD-a.

Zanimljivi su podaci i brojke koji govore o postignućima timova u proteklih osam dana. Svi timovi zajedno su prešli ukupno 398.157 kilometara, proputovali su kroz 20 zemalja, potrošili 16.036 limenki Red Bulla i koristili 35 različitih transporta na svom putu prema Parizu.

Dnevni program na Red Bull TV je pratio njihove priče, a ocjenjivanje je bilo zasnovano na tri faktora: izazovi na kontrolnim punktovima, pratioci na socijalnim mrežama i obavljanje zadataka sa ‘Liste avantura’. Reprize dnevnih epizoda sa Red Bull TV-a možete pogledati na linku: http://www.redbull.tv/shows/AP-1MXKVH5JS2111/can-you-make-it