|

New York pravi novih 400 km biciklističkih staza

New York pravi novih 400 km biciklističkih staza
8
D. B.
11.11.2019. u 15:20
31
komentara
8

dijeljenja
New York pravi novih 400 km biciklističkih staza Foto: Shutterstock
New York želi postati sigurnije i čišće mjesto za bicikliste i pješake, a u tome će pomoći novi projekt.
Već nekoliko godina grad promoviše korištenje bicikala putem različitih inicijativa i postavljanjem kioska za iznajmljivanje bicikala u cilju promovisanja jeftinijeg, čišćeg i lakšeg načina kretanja i transporta.

Sve više pješaka koristi bicikle u New Yorku, ali se i povećava broj saobraćajnih nesreća te povreda.

Međutim, nedavno odobren projekt pod nazivom "Streets Master Plan" ima zadatak da smanji "crnu statistiku" izgradnjom novih 400 km biciklističkih staza koje će biti fizički odvojene od saobraćaja. Na taj način će se biciklisti bolje zaštititi.

Osim toga, grad namjerava izgraditi 240 km novih odvojenih traka za autobuse, kao i 93.000 kvadratnih metara prostora za pješake.

"Potrebni su nam brži autobusi, sigurnije ulice i više prostora za pješake. Moramo učiniti sve što možemo da promovišemo održive načine transporta, posebno zbog klimatskih promjena. Ovaj projekt će nam omogućiti da to ostvarimo, a New York City će biti mnogo ljepše mjesto za život", izjavio je glasnogovornik gradskog vijeća Corey Johnson.

Nove staze će biti napravljene do 2021. godine, a Amerikanci se nadaju da će ekološki prihvatljiv transport proširiti na cijelu zemlju.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...