Putovanja
8

New York: Ovako će izgledati prvi podzemni park na svijetu

Klix.ba
Prvi podzemni park na svijetu bit će napravljen u New Yorku, na terminalu koji se nalazi ispod Manhatana.

Terminal ima stropove visoke 6,1 metar i proteže se tri bloka istočno od ulice Essex, do ulice Clinton. Korišten je do 1948. godine kao stanica i okretaljka za automobile koji prelaze most Williamsburg ka Brooklynu i iz njega.

Prirodno svjetlo će se u podzemni park usmjeravati korištenjem optičkih vlakana, čime će se omogućiti prirodno osvjetljenje, ali i rast trave i drveća ispod gradskih ulica.

Sunčeva svjetlost će prolaziti kroz stakleni štit iznad paraboličnog kolektora, reflektirati se i sakupljati u jedno žarište, a potom usmjeravati u podzemlje. Sunčeva svjetlost će se prenositi na reflektirajuću površinu na distribucijski tanjir ispod zemlje i potom u podzemni park.

Kolektori svjetlosti će biti postavljeni na površini. Umjetno osvjetljenje će se koristiti kao alternativa prirodnoj svjetlosti tokom noći i tokom oblačnog vremena.

Nova tehnologija će omogućiti prenošenje potrebnih talasnih dužina svjetlosti koje omogućavaju fotosintezu i rast biljaka. Tokom sunčanog vremena, struja neće biti potrebna.

Godine 2012. je izgrađen prototip tehnologije u napuštenom skladištu, nakon čega je izložen, a vidjele su ga hiljade posjetitelja. Protip je postao dokaz da je koncept podzemnog parka moguć.