{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


New York: Ovako će izgledati prvi podzemni park na svijetu

2.12.2014. u 15:32
8
27
New York: Ovako će izgledati prvi podzemni park na svijetu
8
Prvi podzemni park na svijetu bit će napravljen u New Yorku, na terminalu koji se nalazi ispod Manhatana.
Terminal ima stropove visoke 6,1 metar i proteže se tri bloka istočno od ulice Essex, do ulice Clinton. Korišten je do 1948. godine kao stanica i okretaljka za automobile koji prelaze most Williamsburg ka Brooklynu i iz njega.

Prirodno svjetlo će se u podzemni park usmjeravati korištenjem optičkih vlakana, čime će se omogućiti prirodno osvjetljenje, ali i rast trave i drveća ispod gradskih ulica.

Sunčeva svjetlost će prolaziti kroz stakleni štit iznad paraboličnog kolektora, reflektirati se i sakupljati u jedno žarište, a potom usmjeravati u podzemlje. Sunčeva svjetlost će se prenositi na reflektirajuću površinu na distribucijski tanjir ispod zemlje i potom u podzemni park.

Kolektori svjetlosti će biti postavljeni na površini. Umjetno osvjetljenje će se koristiti kao alternativa prirodnoj svjetlosti tokom noći i tokom oblačnog vremena.

Nova tehnologija će omogućiti prenošenje potrebnih talasnih dužina svjetlosti koje omogućavaju fotosintezu i rast biljaka. Tokom sunčanog vremena, struja neće biti potrebna.

Godine 2012. je izgrađen prototip tehnologije u napuštenom skladištu, nakon čega je izložen, a vidjele su ga hiljade posjetitelja. Protip je postao dokaz da je koncept podzemnog parka moguć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: