Putovanja
0

New Jersey gradi plažu iz budućnosti

Sarajevo-x.com
Čelnici New Jerseya koji planiraju otvoriti plažu iz budućnosti kažu da će to biti susret "visoke plime sa visokom tehnologijom". Uređaji će paziti na djecu, omogućavati pristup bankovnim računima, obavještavati posjetioce o slobodnom mjestu na parkingu i signalizirati kad je kanta za smeće puna, a svi kupači imat će pristup Internetu.

Čelnici grada New Jerseyja planiraju do sljedeće godine završiti projekt vrijedan samo 3 miliona dolara, a koji će gradu za uzvrat vratiti mnogo puta više te posjetioce učiniti sretnijima.

Riječ je o "plaži iz budućnosti" koja će biti potpuno drugačija od svega što su ljudi ikada vidjeli. Posjetioci će na zapešću nositi uređaj koji će ih povezivati s njihovim bankovnim računom ili kreditnim karticama kojima će moći plaćati ulaz na plažu, hranu i piće te parking. Kante za smeće će e-mailom obavještavati čistače da su kante pune i da ih treba isprazniti.

Ljudima više neće padati na pamet da pokušavaju ući na plažu bez plaćanja jer će zaštitari posebnim uređajem skenirati pijesak na njihovim stopalima i analizom utvrditi jesu li platili ulaz ili ne, prenosi Associated Press.

Gradski čelnici žele unutar sklopa plaže omogućiti posjetiocima pristup Internetu, a standardni bedževi koji se na američkim plažama moraju nositi će biti u potpunosti odbačeni zbog uređaja na zglobu ruke. Majke koje dolaze sa malom djecom moći će biti povezane s njima svo vrijeme upravo preko tog uređaja, a tekstualnim porukama će svi posjetioci biti obavješteni o slobodnim mjestima na parkingu.

Uposlenici plaže smatraju da će im uvođenje visoke tehnologije uveliko olakšati posao. Neće više morati "maltretirati" ljude stalnim provjeravanjem njihovih propusnica jer će im pristup svakome od njih biti dostupan sa jednog mjesta.

Cijene za ulaz na plažu će ostati iste kao i do sada.