Putovanja
0

Nevjerovatni viseći manastiri izgrađeni na planinskim liticama

Klix.ba
Manastir na planini Huashan
Kada se ljudi pokušavaju povezati sa Bogom, poželjno je biti na nekom mirnom i tihom mjestu. Zbog toga su neki manastiri izgrađeni na najzabačenijim i najnepristupačnijim mjestima na svijetu.

Izgrađeni su na velikim visinama na padinama planina. U njima se mole samo najodaniji i najposvećeniji ljudi. Do mnogih se može doći samo uskim, strmim i tajnim prolazima.

Jedan od najpoznatijih manastira ove vrste je izgrađen na planini Huashan u Kini. Čini se kao da se protivi zakonima fizike dok visi na litici. Ovaj manastir se nalazi 120 kilometara istočno od grada Xi'ana u provinciji Shaanxi. Planina Huashan je poznata kao "najstrmija planina pod nebom" i jedna je od pet svetih planina u Kini. Tu se nalaze neki od najvažnijih taoističkih hramova koje posjećuju mnogi vjernici, zbog čega je ova planina postala sveta zemlja za Taoiste.

U Butanu, manastir Tigrovo gnijezdo Takshanga se nalazi na litici 700 metara iznad doline Paro. Prema legendi, ime je dobio jer je "drugi Buda", guru Padmasambhava, tu došao jašući tigra. Prema izvještajima lokalnih medija, nekoliko hodošasnika je poginulo na tim liticama.

Manastir Sumela u Turskoj je izgrađen na visini od 1.200 metara. Izgrađen je 386. godine za vrijeme vladavine cara Teodozija I, nakon što su dva svećenika u pećini pronašli ikonu Djevice Marije.

Do manastira Roussanou u Grčkoj se do 1920. godine moglo doći samo u korpi koja je dizana pomoću kotura. To je jedan od šest manastira kompleksa Meteora. Svi manastiri su izgrađeni na vrhovima stijena u blizini Pinosa.

Sigiriya, ili Lavlja stijena, je manastir u Šri Lanki, u centralnom distriktu Matale. Šape lava još uvijek stoje na ulazu u manastir, ali glava je pala prije mnogo godina. To je jedno od osam mjesta u Šri Lanki koja su upisana u listu svjetske baštine.