Putovanja
92

Nepal, fascinantna azijska zemlja koja osvaja svojom ljepotom

Klix.ba
(Foto: Giang Hoang)
Fotograf Giang Hoang posjetio je Nepal, gdje je napravio seriju predivnih fotografija koje za cilj imaju pokazati sve ljepote ove zemlje.

Nepal je nekad bio jedna od najpopularnijih destinacija na svijetu koja je privlačila turiste iz svih dijelova planete.

Ipak, veliki zemljotres koji je ovu zemlju pogodio u 2015. godini, kao i politički problemi u samoj zemlji, odvratili su turste, zbog straha za vlastitu sigurnost, od toga na mapu svojih putovanja upišu upravo ovu zemlju.

Nepal se nedavno našao na 6. mjestu liste National Geographic Traveller magazina za 2016. godinu, a ova vijest nije mogla doći u boljem trenutku nego sada kad je bukiranje smještaja u ovoj zemlji opalo za čak 50 posto.

"Bio sam ovdje prije katastrofe, došao sam ponovo i uvijek ću se vraćati u ovu zemlju zbog njene magije i fascinantnih prirodnih ljepota", kaže fotograf Giang Hoang.

Nepal je jedina zemlja u kojoj nadmorska visina varira od 60 do 8.000 metara, a ima čak sedam najviših vrhova na planeti. Svi oni premašuju 6.000 metara. Konfiguracija terena je takva da avanturistima pruža mogućnost za uživanje u brojnim sportovima poput trekinga, splavarenja, paraglajdinga, planinarenja i dr.

U ovoj azijskoj zemlji živi čak 35 etničkih grupa, a turisti imaju priliku vidjeti veliki broj kulturnih spomenika, hramova i manastira.