Svijet
0

Šest mjeseci nakon zemljotresa u Nepalu: Još uvijek vlada neizvjesnost

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Šest mjeseci nakon razarajućeg zemljotresa koji je pogodio Nepal, stanovništvo se suočava sa novim nedaćama. Oko 60 hiljada stanovnika zimu će dočekati u neuslovnim kampovima.

U zemljotresu koji je pogodio Nepal 25. aprila stradalo je oko 9.000 osoba a blizu 900 hiljada domova je uništeno. U međuvremenu je Nepal primio značajnu međunarodnu pomoć, ali za trajno rješenje je potrebno mnogo više. Trenutno u toj zemlji vladaju političke nesuglasice, koje dodatno otežavaju rješenje problema s kojim je stanovništvo suočeno.

Vlasti Nepala su obećale svim stanovnicima pomoći sa novčanim iznosom od oko 200.000 rupija, što je ekvivalentno 3,5 hiljade KM, međutim do sada je podijeljeno tek oko 15.000 rupija po domaćinstvu.

Veliki broj stanovnika Nepala trenutno živi u neuslovnim kampovima i u neizvjesnosti dočekuju zimu. Trenutna izbjeglička kriza koja se dešava u Evropi skrenula je pažnju međunarodne zajednice od velikog iskušenja s kojim se suočavaju građani Nepala.

Turizam, koji je jedan od osnova privrednog razvoja te zemlje značajno je opao nakon zemljotresa, ali uprkos svemu do kraja godine se očekuje do 300. hiljada posjetitelja.

Do sada je Nepalu donirano oko 440 miliona dolara pomoći, ali je obnova domova zaustavljena usljed velikih kiša, a u međuvremenu se pojavio politički problem u toj zemlji zbog promjene ustava. Zbog toga će oko 60.000 stanovnika zimu dočekati u šatorima i neuslovnim kampovima.