Najavio kazne za turiste
51

Nema rezervacija mjesta: Načelnik općine Tribunj kod Šibenika kupi peškire s plaža

M. N.
Stvari su smještene u dvorištu Općine
Stvari su smještene u dvorištu Općine
Turisti koji su tokom dana došli na plažu u mjesto Tribunj kod Šibenika neugodno su bili iznenađeni kada su shvatili da nema njihovih peškira, dušeka i ostalih stvari koje su ostavili s ciljem da ne izgube mjesto. "Čišćenje" plaže naredio je načelnik Marko Grubelić koji je odlučio stati u kraj rezervacijama mjesta na plaži.

Ovu akciju provodi već nekoliko sedmica, a iz akcije u akciju primjetan je manji broj peškira i ostalih stvari. Ipak, i dalje ima onih upornih koji se oglušuju na zabrane. Načelnik je i lično obilazio plaže sa svojim pomoćnicima i kupio stvari te ih odnosio u općinske prostorije. Fotografije stvari objavi uz obavijest da stvari mogu preuzeti nazad, ali uveo je jednu novinu. Ovo je posljednji put da stvari turistima vraća bez ikakvih sankcija.

"Još ovaj put možete svoje stvari dobiti nazad besplatno, dd sljedećeg puta ćete morati potpisati preuzimanje stvari te dati svoje lične podatke kako bismo Vam mogli na kućnu adresu poslati uplatnicu s novčanom kaznom. U Odluci o komunalnom redu Općine Tribunj, član 140. stavak 1. propisuje da je na prirodnim i uređenim plažama zabranjeno nakon korištenja plaže ostavljati peškire, rekvizite za plažu i druge stvari lične namjene a sve u svrhu rezervacije plažnog mjesta. Stvari iz prethodnog stavka zatečene na prirodnim i uređenim plažama bez njihova vlasnika, odnosno korisnika, smatrat će napuštenima, te će biti uklonjene", napisao je načelnik.

Upozorio je kako su članom 177. tačka 6. definirane novčane kazne u iznosu od 500 do 2.000 kuna (od 130 do 530 KM) za fizičke osobe koje ostave lične stvari.

Reakcije građana i turista su podijeljene. Dok neki hvale ovu akciju, drugi smatraju da ona nije primjerena za načelnika već komunalne redare, a treći su poručili kako neće više dolaziti u to mjesto na odmor.

Stvari kupe u jutarnjim satima, odnosno uklanjaju peškire onih koji su u ranim jutarnjim satima "rezervisali" mjesto i otišli nazad u sobu.