{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nekadašnji rudnik gipsa danas je najveće podzemno jezero u Evropi

A
16.12.2014. u 12:39
7
13
Nekadašnji rudnik gipsa danas je najveće podzemno jezero u Evropi
7
Najveće podzemno jezero u Evropi Seegrotte, nastalo usljed eksplozije koja se 1912. godine dogodila u rudniku gipsa u blizini Hinterbruhla u Austriji, privlači veliki broj turista iz cijeloga svijeta.
Nakon eksplozije donji dio rudnika sastavljen od brojnih komora i tunela je potpuno potopljen i na taj način je stvoreno najveće podzemno jezero u Evropi, ukupne površine 6.200 kvadratnih metara. Jezero je duboko od 1,5 do 12 metara. 

Do jezera se dolazi kroz tunel dužine 500 metara. Još od 1930. godine posjetitelji se čamcima mogu voziti kroz ovo, zaista neobično mjesto. Putovanje kroz područje na kojem se nalazi podzemno jezero, sa svjetiljkama, nudi nezaboravno iskustvo.

Na ulazu u jezero se nalazi i spomen-ploča petorici turista koji su 2004. godine izgubili život u prevrtanju brodice. Nakon tragedije, turistima je zabranjeno stajanje tokom vožnje.

Rudnik gipsa je otvoren 1848. godine, a zatvoren je nakon nesreće 1912. Biznismen Friedrich Fischer 1932. godine je kupio rudnik, uredio unutrašnjost i otvorio ga za posjetitelje.

Tokom Drugog svjetskog rata rudnik je bio zatvoren, ali su njegove gornje komore i dalje korištene, u ovom slučaju za pravljenje aviona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: