Smaragdna rijeka
28

Nakon videa koji je postao hit na Facebooku švicarski grad Lavertezzo preplavili italijanski turisti

Klix.ba
U planinski švicarski gradić Lavartezzo iznenada su počeli pristizati silni italijanski turisti nakon što su dva posjetioca objavila video snimak na kojem se vidi kako skaču u smaragdnu rijeku koja presijeca kanjon udaljen od Milana samo sat vremena.

Marco Capedri i Federico Sambruni objavili su videosnimak koji je postao veoma popularan, ali je uzrokovao i navalu italijanskih turista u švicarsku općinu Lavartezzo. Video dosad ima skoro tri miliona pregleda.

Stanovnici Lavartezza su čak negodovali izjavljujući kako su turisti njihovu idiličnu dolinu pretvorili u vanjski toalet i da hodaju polugoli ulicama.

Gradonačelnik Roberto Bacciarini je bio oprezniji u svom komentarisanju ove turističke navale, rekavši kako je video uradio odličnu stvar privukavši mnogobrojne turiste.

"Gospodin Capedri bi nam učinio uslugu da je zamolio svoje sunarodnjake da barem uredno parkiraju automobile i poštuju pravila našeg mjesta", dodao je ipak Bacciarini.

Smještena u italijanskom govornom području, u regiji Ticino, 30,5 kilometara duga rijeka Verzasca formira bazene čistih tirkiznih voda i pješčanih plaža dok se spušta od švicarskih Alpa do jezera Maggiore.