Ranjivo stanje
52

Nakon decenija borbe: Babilon konačno pod zaštitom UNESCO-a

A. P.
(Foto: AFP)
Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a u petak je na svoju listu uvrstio mezopotamsku metropolu Babilon. Ova odluka uslijedila je nakon tri decenije iračkog lobiranja.

Irak se od 1983. godine trudio da UNESCO prepozna ovaj lokalitet - masivni kompleks na 10 kvadratnih kilometara, od kojeg je dosad iskopano samo 18 posto površine.

Grad koji je okruživao rijeku Eufrat nalazi se oko 100 kilometara južno od Bagdada, a bio je centar drevnog carstva prije više od 4.000 godina.

"Šta je lista svjetske baštine bez Babilona? Kako ispričati historiju čovječanstva bez najstarijih poglavlja, Babilona?", pitao je irački predstavnik pri UNESCO-ovom komitetu uoči glasanja, prenosi AFP.

Komitet se sastao u Bakuu kako bi razmotri uvrštavanje na listu Babilona i još 34 lokaliteta, uključujući one u Brazilu i Burkini Faso.

"Ovime se popunjava praznina koja je na listi bila očigledna", rekao je tuniški delegat.

Nakon uspješnog glasanja iračka delegacije je pozvala sve delegate da posjete Babilon, kolijevku civilizacije.

Babilon se razvio u grad hramova i tornjeva, a poznat je po svojim visećim vrtovima, kuli i kapiji Ishtar. Na ovom području početkom 1900-ih počela su iskopavanja, a artefakti su poslani u inostranstvo pa su tako dijelovi vrata kapije Ishtar ostali u muzejima širom Evrope.

Lokacija je u izuzetno ranjivom stanju, a nekoliko struktura je na rubu kolapsa.

Pored Babilona, na UNESCO-ovoj listi su se našle i Hirkanske šume u Iranu, drevna radionica u Burkini Faso, Ohridska regija u Albaniji, destinacije Parati i Ilha Grande u Brazilu, zatim Nacionalni park Vatnajokul na Islandu te rezervat za ptice selice u Kini.