Čudo arhitekture u Dubaiju
0

Najveći toranj na svijetu otvara se iduće godine

Sarajevo-x.com
Predstavnik za medije grada Dubaija kazao je za agenciju Associated Press da je otvaranje planirano za 4. januar, mjesec dana kasnije nego što je to bilo prvobitno planirano. Datum otvaranje će se tako podudariti sa četvrtom godišnjicom vladavine šeika Mohammeda bin Rashiga Al Moktouma u Dubaiju.

Izgradnja tornja Burja Dubaija, šta na arapskom jeziku znači "Toranj Dubaija" počela je prije pet godina. Od januara 2007. godine, više od tri hiljade radnika, većinom iz Indije, završili su sto spratova na ovom impozantnom zdanju, a kasnije su svaka tri dana gradili po jedan sprat.

Izgradnja tornja okosnica je stambenog i poslovnog razvoja u centralnom Dubaiju. On se sastoji od nekoliko novih manjih nebodera i najvećeg trgovačkog centra na Bliskom Istoku. Visina kule nadmašila visinu Taipeija 101 na Tajvanu, do sada najvećeg tornja na svijetu.

Zvaničan datum otvaranja pomaknut je za mjesec dana, jer je državna firma Emaaar Properties treba da obavi završne radove na najambicioznijem projektu do sada.

Instaliranje aluminijskih i staklenih ploče koje pokrivaju toranj završeno je tek prošli mjesec. Graditelji navode da staklene ploče koje se postavljene na 92,903 kvadratnih metara na pročelju zgrade mogle pokriti četiri nogometna terena.

Neboder je visok 800 metara, ali Emmaar tek treba da potvrdi konačnu visinu. Njemačka firma Emporis koja prati međunarodne građevinske projekte, navela je da je visina zgrade iznosi 818 metara.

Najveća zgrada u SAD-u Chicago Willis Tower , poznatija kao Sears Towers, visoka je 527 metara.