Burj Dubai
0

Najviši toranj na svijetu otvara svoja vrata

Sarajevo-x.com
Svuda poznati toranj Burj Dubai, najveća građevina na svijetu, bit će otvoren u ponedjeljak. Sa svojih 818 metara ovaj ponos Dubaija nije za osobe sa slabim srcem.

Uprkos finansijskoj krizi, zaljevska država ponudit će posjetiocima sasvim novo iskustvo, javljaju agencije.

Na završetak radova na ovoj građevini dugo se čekalo. U januaru 2004. počelo se sa pripremnim radovima, a toranj je pokrenuo brojne debate, ponajprije zbog visine finansijskih ulaganja.

Ako vas interesuje šta će to inovativno donijeti, evo nekih informacija. Do 108. sprata nalazit će se stanovi, do 160. kancelarije, a ako poželite nešto pojesti, na 122. spratu čeka vas restoran sa sjajnim pogledom. Sprat iznad je teretana, koja će vam poslužiti da sagorite kalorije koje ste unijeli. Pored unutrašnjeg, ona ima i vanjski bazen. Nebrojeni sadržaji omogućit će posjetiocima i stanarima da nikad ne požele izaći iz zgrade.

Ako se bojite da bi vam boravak ovdje mogao biti pomalo dosadan, tvorci Burj Dubaija su i za to pronašli lijek. Planiraju da 20 spratova iznad teretane otvore najviši noćni klub na svijetu.

Stvarna visina tornja ipak ostaje tajna, kao i informacije o tome ko će zaista tu živjeti i raditi. Ovi povjerljivi podaci čuvaju se kao poslovna tajna, a jedino što su investitori otkrili je da je sve rasprodato.