Vodka, sunce i seks na Kazantipu
0

Najveći dance festival "za koji nikad niste čuli"

Sarajevo-x.com
Kazantip je najveći muzički festival za koji, tvrdi CNN, nikada niste čuli. Riječ je o jednomjesesčnom slavlju uz dance muziku i razvrat na ukrajinskom poluostrvu Krim, javlja CNN u okviru serijala i-List, u kojem svaki mjesec posvećuju drugoj evropskoj zemlji.

Svakog ljeta uspavano selo Popovka bude preplavljeno hiljadama ljubitelja techno zvuka i hedonista, koji postaju zasebna zajednica posvećena partyjanju na plažama.

Za organizatore, međutim, Kazantip nije muzički festival. To je nezavisna republika.

"Ono što Kazantip čini drugačijim od ostalih muzičkih festivala je činjenica da nama muzika nije na prvom mjesto. Ovo nije festival i građani Kazantipa nisu samo obično posjetitelji festivala, već velika nacija Kazantipijanaca", rekao je Nikita Marshunok, osnivač i samoproglašeni predsjednik Republike Kazantip.

Kazantip je nastao na izdisaju Sovjetskog Saveza, kada su mladi Ukrajinci i Rusi željeli uživati na partijima poput onih u Zapadnoj Evropi.

Počeo u napuštenoj nuklearnoj elektrani

Događaj je na početku održavan u napuštenoj nuklearnoj elektrani, ali je kasnije premješten u Popovku, gdje je izrastao do neslućenih veličina. Organizatori tvrde da se na deset bina okupi oko 150.000 posjetitelja svake godine, što ga čini najvećim raveom u Evropi.

Kako bi zadržali koncept nacije, posjetitelji Kazantipa ne kupuju karte već vize.

Tokom dana Kazantip je preplavljen raverima koji se izležavaju, sunčaju i oporavljaju od prethodne noći kada su tekli hektolitri vodke, dok je muzika tjerala na ples, a laserski show atmosferu dizao do usijanja.

Muzičari koji nastupaju na festivalu poznati su unaprijed, ali njihov raspored nastupa nije utvrđen. Često sviraju nenajavljeni, kad i gdje odluče organizatori Kazantipa.

Kraj jula i cijeli august

Iako Kazantip donosi mnogo novca lokalnoj zajednici, vlasti nisu oduševljene održavanjem festivala.

"Lokalne vlasti ne cijene korist koju im dajemo u ovim teškim danima. Međutim, boriti se protiv nas znači boriti se protiv sjenke, koju uvijek boli briga", rekao je Marshunok.

Ovogodišnji festival počinje krajem jula i traje do augusta. Imena DJ-eva nisu poznata, a prethodnih godina nastupili su Carl Cox, Paul van Dyk i Armin van Buuren.