Festival Exit u Novom Sadu
0

Magnetic Man nastupaju na Dance Areni

Sarajevo-x.com
Poznata kao jedna od najboljih u Evropi, ako ne i na planeti, Dance Arena Exit festivala najavljuje još niz impozantnih imena. Svake godine 20.000 ljudi dočekuje zoru na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz najbolje izvođače svjetske elektronske scene. Ove godine se već najavljenim Fedde Le Grand, Tiga, James Zabiela, Joris Voorn i Gramophonedzie pridružuju i DJ Sneak, Carl Craig, Marco Carola i tiNi. Pojačanje sa mejn stejdža pružiće trenutno najpopularnija dabstep grupa i jedna od najtraženijih izvođača na Exit socijalnim mrežama, Magnetic Man.

Kada bismo se zapitali koji bi mogao biti bend današnjice, koji najbolje predstavlja ovaj trenutak i svetsku elektronsku scenu, Magnetic Man bi bio opasan kandidat. Supergrupa, sastavljena od tri DJ maga dabstepa, Skream, Benga i Artwork, bila je osuđena na uspjeh – njeni članovi su već izgradili reputaciju u ovom žanru pre nego što je on uopšte i nazvan dabstepom. Njihov najprepoznatljiviji singl I Need Air, otpjevan razigranim vokalom Anđele Hant, osvojio je top liste širom Evrope, a album prvenac iz prošle godine, Magnetic Man, impresionirao čak i dabstep puriste. Ono što nam ova tri velikana obećavaju na festivalu je njihov jedinstveni smisao za humor, puno mutantskih basova.

Oni koji ipak preferiraju lakše melodije svakako će se obradovati dolaskom DJ Sneak-a, koji sa sobom donosi pun kofer autentičnog disko i disko haus gruva. Njegov dinamični stil koji varira od energične čikaške škole, preko plemenskih latino bitova, pa sve do disko obrada retro klasika, uvrstio ga je u jednog od 100 najboljih didžejeva na svijetu. Kada tome dodamo i relevantan sud publike sa Dance Arene u julu, ova reputacija biće besprijekorna.

Jedna od zvijezda Dance Arene svakako će biti i vizionar elektronske muzike, kreativni muzički magnat, Carl Craig, koji ovih dana slavi i dvadeseti rođendan svoje etikete, Planet E. Kompozitor nominovan za Gremija, svetski priznati DJ i ambasador Detroita svakako će oduševiti svoje fanove na festivalu, a i osvojiti srca klabera koji nisu upoznati sa njegovim radom (koliko god to bilo nemoguće). Pridružiće mu se i globalni ambasador italijanske tehno scene, Marco Carola, čovijek koji je tehnu dao dens predznak, pokrećući sad već globalni trend izbegavanja jednostranosti u elektronskoj muzici. Sličnu estetiku promoviše i novo otkriće Ibice i miljenica čuvenog Loco Dice, kuštrava devojka razigranog temperamenta, tiNi, spremna da očara publiku Dance Arene svojim autentičnim setom i pojavom.

Kako se lista elektronskih imena proširuje, već postaje sigurno da će Dance Arena i ove godine biti mjesto na kome se potvrđuju stalne vrijednosti i utvrđuju nove, postajući reper kako za druge dens prostore na svijetu, tako i za svoja naredna dostignuća. Dance Arena je raznolika i poučna, a prije svega neodoljivo zabavna.