{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveće londonske atrakcije

Klix.ba
23.9.2007. u 09:00
0
2
Najveće londonske atrakcije
0
Najveće londonske atrakcije
London je poznat kao grad sa bezbrojnim istorijskim i modernim atrakcijama, od London Eye-a (Londonskog oka) do Nacionalne galerije i Londonske kule. Na većinu ovih lokacija, ulaz je besplatan, a mi Vam donosimo pregled deset najpopularnijih lokacija, prema broju posjeta u prošloj godini, pa ako se već zateknete u Londonu, obavezno ih posjetite.
[SLIKA]1[/SLIKA]1. Britanski muzej (British Museum)

Osnovan 1753. odlukom Parlamenta, Britanski muzej predstavlja jedan od najvećih muzeja na svijetu. U muzeju su stalno postavljene izložbe ljudskog rada od prahistorijskih do modernih vremena, sa kolekcijama skupljanim po cijelom svijetu, dok program rada muzeja uključuje i specijalne tematske izložbe, stručne razgovore i vođene obilaske.
Lokacija: Great Russell Street, London WC1B 3DG

[SLIKA]2[/SLIKA]2. Nacionalna galerija (National Gallery)

Nacionalna galerija dom je jedne od najvećih kolekcija evropskog slikarstva na svijetu. Sa slikama datiranim od 1250. do 1900. godine, kolekcija sadrži radove Botticellija, Leonarda da Vincija, Rembrandta, Gainsborougha, Turnera, Cezannea i Van Gogha.
Lokacija: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

[SLIKA]3[/SLIKA]3. Tate Modern

Impresivni Tate Modern je britanski nacionalni muzej moderne umjetnosti. Smješten je u nekadašnjoj Bankside elektrani, na obali rijeke Temze. U stalnoj postavci muzeja mogu se naći najveća djela Matissea i Picassa, te mnoga djela druga djela suvremene umjetnosti, izložbe i instalacije.
Lokacija: Bankside, London SE1 9TG

[SLIKA]4[/SLIKA]4. "Oko Londona" British Airwaysa (London Eye)

"Oko Londona" British Airwaysa je najveća atrakcija londonske panorame. Predstavlja najveći svjetski promatrački „točak“ i nudi putnicima nevjerovatne i spektakularne poglede na preko 55 najpoznatijih londonskih znamenitosti – sve u pola sata nezaboravne vožnje.
Lokacija: Riverside Building, County Hall, Westminster Bridge Road, London SE1 7PB

[SLIKA]5[/SLIKA]5. Prirodoslovni muzej (Natural History Museum)

Uz stalnu izložbu dinosaurusa, muzej posjeduje kolekciju izložaka najvećih, najviših te najrjeđih životinja na svijetu. Nipošto ne propustite da pogledate izložak Plavog kita u prirodnoj veličini, pauka starog 40 miliona godina, kao i simulator zemljotresa, a zašto ne i jaje slonovske ptice.
Lokacija: Cromwell Road, London SW7 5BD

[SLIKA]6[/SLIKA]6. Naučni muzej (Science Museum)

Pogledajte, dodirnite i doživite najveća naučna dostignuća u posljednjih 300 godina u najvećem muzeju ove vrste na svijetu. Sa preko 40 galerija i 2000 dostupnih izložaka, zakoračite u svijet nauke i budućnosti, posjetite IMAX kino i simulator virtualne realnosti.
Lokacija: Exhibition Road, London SW7 2DD

[SLIKA]7[/SLIKA]7. Londonska tvrđava (HM Tower of London)

Iskoristite priliku i pođite na besplatnu vođenu turu kroz jednu od najpoznatijih utvrđenih građevina na svijetu. Otkrijte 900 godišnju istoriju ove kraljevske palače i utvrde, zatvora, ali i pogubilišta, oružarnice, te draguljarnice.
Lokacija: London EC3N 4AB

[SLIKA]8[/SLIKA]8. Tate Britain

Tate Britain je nacionalna galerija britanske umjetnosti od 1500. godine do danas. Tate Britain posjeduje najveću kolekciju britanske umjetnosti na svijetu, uključujući djela Nacionalne galerije od 1500. godine do danas. Galerija posjeduje i najveću kolekciju djela britanskih umjetnika uključujući i djela Constablea, Gainsborougha, Gilberta i Georgea, Hockneya, Hodgkina, Hogartha, Moorea, Rossettia i Turnera.
Lokacija: Millbank, London SW1P 4RG

[SLIKA]9[/SLIKA]9. Muzej Victoria & Albert

Muzej V&A priređuje izložbe sa područja umjetnosti i dizajna. Predstavlja dom artefektima starim i do 3000 godina porijeklom iz većine najbogatijih svjetskih kultura. Preporučujemo da posjetite izložbe keramike, namještaja, stakla, nakita, fotografija, skulptura, tekstila i naravno, slika.
Lokacija: Cromwell Road, South Kensington, London SW7 2RL

[SLIKA]10[/SLIKA]10. Nacionalna galerija portreta (National Portrait Gallery)

Galerija posjeduje i izlaže portrete poznatih Britanaca rađene u svim tehnikama izrade. Uz istorijske portrete, tu su i izložbe suvremenih radova pojedinih umjetnika, a galerija je i domaćin godišnjeg takmičenja za nagradu za najbolji portret.
Lokacija: St Martins Place, London WC2H 0HE

U ovom kratkom vodiču nažalost nismo imali mogućnosti prikazati Vam još moge druge znamenitosti Londona, ništa manje značajne, koje ćete, nadamo se ipak uspjeti posjetiti pri Vašoj prvoj posjeti ovom prekrasnom gradu.

No, da Vam doživljaj bude potpun, priredili smo Vam i malu izložbu fotografija iz grada na Temzi, koju možete posjetiti klikom ovdje, pa Vas pozivamo da skupa sa nama uživate u prizorima Londona i da ga uskoro svakako posjetite!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: