Tri milijarde putovanja
6

Najveća migracija ljudi na svijetu počinje danas prema Kini zbog proslave Kineske nove godine

M. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako je Kineska nova godina za dvije sedmice, Kina se već suočava sa godišnjim povratkom svojih državljana epskih razmjera. Smatran najvećom ljudskom migracijom na planeti, Chunyun je 40-dnevni period kada se Kinezi vraćaju kući da zajedno sa svojim porodicama proslave ovaj događaj.

Festival Lunarne nove godine počeo je danas, a završava 18. februara. Kineska nova godina pada na 25. januar. Očekuje se da će ove godine biti tri milijarde putovanja tokom perioda Chunyun, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu (2,99 milijardi putovanja).

Od ukupnog broja, 2,43 milijarde putovanja će biti realizovano automobilom (1,2 posto manje nego prošle godine), 440 vozom (porast od osam posto), 79 miliona avionom (povećanje od 8,4 posto) i 45 miliona morskim putem (povećanje od 9,6 posto).

Ove brojke su zapanjujuće, ali se Kina pripremila unaprijed. Iako su se već pohvalili najvećom svjetskom željezničkom mrežom Kina je u 2019. godini izgradila dodatnih 8,5 hiljada kilometara željezničkih pruga, uključujući 5,5 hiljada kilometara brzih željeznica.

Željeznica velike brzine Peking-Zhangjiakou na kojoj saobraćaju brzo vozovi bez vozača krećući se brzinom od 350 kilometara na sat i željeznica Chengu-Guiyang su svijetle tačke koje će olakšati inače gust saobraćaj na cestama sjeverne i zapadne regije Kine.

Oko 5.275 vozova u paru vozit će dan prije Kineske nove godine, a kasnije 5.410. Tokom noći kada se dočekuje Kineska nova godina, u funkciji će biti dodatnih 157,5 brzih vozova.

"Za razliku od Chunyuna prošle godine, problemom s nedostatkom karti za neke od najpopularnijih ruta sada je ublažen i lakše je doći do karte", rekao je zamjenik generalnog menadžera kineske državne Željeznice Li Wenxin.

Nove tehnologije imat će značajnu ulogu u olakšavanju zagušenja na željezničkim stanicama, autoputevima i aerodromima. Više od hiljadu željezničkih stanica u zemlji imaju instaliran sistem e-karte check-in kako bi se ubrzao proces s kartama.

Prošle godine otvoren je i dugoočekivani međunarodni aerodrom Bejing Daxing. Ured za civilnu avijaciju Kine istakao je kako će ovaj aerodrom imati 190 miliona putnika u periodu Kineske nove godine sa 15 posto više letova nego inače.

Tehnologija će pomoći i pri letenju aviona kada je slaba vidljivost, kako bi se smanjile šanse za kašnjenje letova tokom nepovoljnih vremenskih uvjeta, a ovaj aerodrom je uveo i tehnologiju prepoznavanja lica i automatske tehnologije za povećanje učinkovitosti.

Aerodromi u Kini imaju zakazano najmanje 17.000 letova svaki dan, što je za 13,3 posto više u odnosu na prošlu godinu.

U funkciji je ukupno 790 hiljada autobusa i 19 hiljada brodova koji će prevoziti kineske dijasporce kući.

Nadograđeno je i dodatnih 330 hiljada kilometara autoputa.