Evo koja je najskuplja
25

Najsretnija destinacija na svijetu ujedno je i najjeftinija za putovanja

D. J.
© Shutterestock
© Shutterestock

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office radi listu europskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za uloženi novac.

Ovih je dana izašla nova lista za 2023. godinu koja uspoređuje 35 europskih gradova i otkriva koje su najisplativije europske destinacije.

Ove je godine to portugalska metropola Lisabon.

Tim Postofficea izračunava i uspoređuje prosječnu cijenu vikend boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvjezdice. Pridodaju tome i cijenu neke top turističke atrakcije, razgledavanje turističkim autobusom, cijenu javnog prijevoza, te hrane i pića.

Lisabon je ovo ljeto pravo mjesto ako želiš provesti nevjerojatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ovo mjesto za odmor našlo se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je podsticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog njegovog svjetski poznatog noćnog života, prekrasnih plaža i ukusne hrane.

Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prijestolnici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, porasle su samo 2 posto u odnosu na prošlo ljeto.

Dvije noći u hotelu s tri zvjezdice u prosjeku su iznose oko 140 eura, što je samo 5, posto više u odnosu na 2022. godinu, u poređenju sa rastom cijena od preko 3 posto u svakom drugom ispitanom gradu. Zapravo, cijene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Lisabon je odlično mjesto za posjetiti iz niza razloga. Grad je pomalo nasumično smješten na neravnom krajoliku na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznolikih i izvrsnih pogleda. Kaže se da je to jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi osnovao ga je Uliks na svom povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Europi zauzeo je Amsterdam, u kojem za vikend treba izdvojiti 835 eura, a među najskupljima su i Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik u susjednoj Hrvatskoj zauzeo je prvo mjesto na listu gradova s najskupljim ulaznicama za kulturne i povijesne znamenitosti.

Popis najisplativijih europskih gradova u 2023., počevši od najjeftinijeg: Lisabon (Portugal), Vilnius (Litva), Krakow (Poljska), Atena (Grčka), Riga (Latvija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lille (Francuska).