Vodopad Skakavac
1.6k

Najskuplji vodopad na svijetu nalazi se u Bosni i Hercegovini, evo zašto je tako

D. J.
Foto: Instgaram
Foto: Instgaram
Zaljubljenicima u prirodne ljepote BiH nije stran podatak da naša zemlja ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno, no jeste li znali da ujedno imamo i najskuplji vodopad na svijetu.

Naime, ako želite da dođete do vodopada Skakavac koji se nalazi u Nacionalnom parku "Sutjeska", potrebno je izdvojiti 1000 KM za ulaznicu.

Perućica je jedinstvena prašuma u Europi, a Skakavac je ukras i biser ponude Europe, vodopad koji je visok više od 78 metara i nalazi se u centru prašume. Da bismo ga očuvali, stavili smo taksu za ulaz od 1.000 KM po osobi", kazao je prošle godine direktor parka Aleksandar Kovač.

Objasnio je i da su smanjili broj grupa koje mogu posjetiti Perućicu na deset uz prethodnu najavu i obaveznu pratnju njihovog vodiča. Iz parka ističu da politikom koja nije ekonomski isplativa pokušavaju sačuvati prašumu.

Najveći problem stvarali su domaći turisti koji su ulazili u srce prašume, ostavljali smeće, urezivali inicijale u kore drveća, pravili buku, čak su znali i vatru naložiti, stoga se cijenom od hiljadu maraka pokušava zaštiti samo srce prašume koji je vrlo osjetljiv eko-sustav.

I dalje postoji staza kroz Perućicu koja se ne naplaćuje, odnosno može doći tko god želi sa ulaznicom Nacionalnog parka, ali za ulazak u srce prašume morat će se platiti 1.000 KM.